Omul este, prin definiție, co-creator și ambițios și odată cu conștientizarea acestui statut limitele rațiunii sale încep să se dizolve. Legendele  ne-au portretizat  urmași ai zeilor, rolul nostru fiind, așadar, replicarea marii lucrări a lor și tot legendele povestesc despre pământ ca o oglindă a universului sacru, populat de zei. Altele ne văd drept „Icari” prin încercările noastre de a fi mai presus de zei, damnați din pricina faptului că am mușcat din mărul cunoașterii. Indiferent, spiritul uman nu poate fi subjugat, iar măiestria sa trebuie apreciată.

Asemenea spiritului uman, natura este suflu divin care uimește necontenit prin perfecțiune și mister. Odată ce limbajul său este înțeles, omul îi răspunde cu fascinație și, inevitabil, cu dorința de a o perpetua. O listă cu câteva clădiri inspirate de elementele naturii:

Taipei 101, Taiwan

youthdesigner.com
youthdesigner.com

Taipei 101 este localizată în districtul Xinyi, al capitalei Taiwanului, Taipei.  Construcția are 101 etaje, măsurând 502, 9 metri. Cunoscută drept centrul financiar al Taipeiului, din perioada anului 2004, până în anul 2009 a fost considerată cea mai înaltă clădire din lume. Taipei 101 a fost proiectată de arhitecți ai C.Y. Lee & Partner care s-au inspirat din iconul țării și anume bambusul care este văzut de localnici drept un simbol al învățării și al dezvoltării.

Stadionul Național din Beijing

youthdesigner.com
youthdesigner.com

Stadionul Național din Beijing sau, altfel cunoscut, Stadionul „Cuibul de Păsări” a fost proiectat de firma de arhitectură elvețiană Herzog & de Meuron pentru olimpiadele de vară ale anului 2008. Caracteristicile sale ecologice cuprind un sistem de colectare a apei de ploaie. Acoperișul este translucid, asigurând lumina naturală necesară peluzei și un sistem de ventilație natural. Acoperișul este ajustabil.

Templul  „Lotus”, New Delhi, India

youthdesigner.com
youthdesigner.com

Templul Lotus este o construcție modernă, sub forma unei flori de lotus și este situat în cartierul Bahapur din New Delhi. Templul are o înălțime de 34 de metri, iar diametrul este de 72 de metri. Templul este finisat din marmură, sticlă și pânze subțiri, materialul fiind betonul armat. Templul este deschis tuturor, indiferent de religie. Spiritul casei de cult este un loc de întâlnire unde oameni de toate religiile îl pot venera pe Dumnezeu, fără nicunl fel de restricție confesională.

Insulele „Palmier”, Dubai

youthdesigner.com
youthdesigner.com

Insulele Palmier sunt un arhipelag artificial, localizate în Dubai, al căror proiect a început în anul 2001. Pe artera principală și pe cele 16 frunze sunt construite o multitudine de clădiri. Oricine își poate achiziționa un apartament aici, prețurile variind între 1,5 și 10 milioane de dolari.

Complexul hotelier de aici ocupă o suprafață de 46 de hectare și poate fi observat din depărtare, datorită culorii roșie care delimitează și oferă unicitate clădirilor. Insula este înconjurată de o semilună, simbolul Islamului. Ea face legătura cu partea continentală printr-un pod, iar semiluna este conectată prin intermediul unui tunel subacvatic.

Centrul de vindecare a bolilor, Taiwan

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Designul proiectat de arhitecții Manfredi și Luca Nicoletti are în vedere replicarea imaginii carcasei moluștei nautilus. Cele două clădiri denumite „Biolab Squadron”  dispun de „incizii” geometrice care conectează o clădire de cealaltă. Patternul de pe scoica moluștei reproduce cele 4 simboluri convenționale atribuite secvenței de ADN, a bacteriei care este studiată în biolaboratorul din imagine.

Citește și:  Nimic nu este la întâmplare – Teoria Haosului

Spirala Chicago, Illinois, Chicago

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Spirala din Chicago este un zgărie-nori, inspirat din designul unei scoici. Proiectată de arhitectul spaniol santiago Calatrava, lucrarea a fost susținută de o multitudine de oameni din Chicago, din pricina întâmpinării numeroaselor dificultăți finaciare și reviziilor de design care, într-un final, au dus la oprirea proiectului. Eforturile de construcție au fost abandonate oficial în anul 2008, fundația fiind singura terminată. Procesele intentate  dezvoltatorului i-au adus prejudicii în valoare de 77 de milioane de dolari.

Hotelul „Redwoods Treehouse”

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Hoteul suspendat este o structură care își extrage inspirația din coconul insectelor și poate găzdui până la 30 de oaspeți. El dispune de un restaurant unde ocaziile speciale pot fi celebrate. Accesul se realizează prin intermediul unui lift construit din lemn de sequoia. Organizația care și-a câștigat dreptul de administrare a hotelului, Experience Group, oferă, de asemenea, mijloc de transport, sub forma unei canapele  pentru 32 de oaspeți, de la hotel către centru și viceversa.

Clădirea de birouri „Aldar”, Abu Dhabi

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Clădirea Aldar este una dintre cele mai interesante și inedite clădiri de birouri din Abu Dhabi. Ea este sediul central al companiei de investiții Aldar Properties și impresionează prin forma sa circulară și înălțimea de 110 metri. În anul 2008, a fost votată drept cea mai frumoasă clădire futuristică inspirată de o scoică.  Este prima clădire circulară din Orientul Mijlociu care utilizează armături din fier pentru menținerea formei.

Clădirea Ministerului de Afaceri și Agricultură din Doha, Bangkok

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Designul clădirii a fost proiectat de arhitecții esteticieni „Go Group” din Bangkok. El este inspirat din aspectul plantei comune, găsite în deșert – cactusul. Asemenea cactusului care se luptă în mediul arid să supraviețuiască, designerii au dorit să realizeze o infrastructură confortabilă în mijlocul deșertului. La parterul clădirii, se află o grădină botanică.

Centrul acvatic „Water Cube” din Beijing

youthdesigner.ro
youthdesigner.ro

Centrul Național Acvatic, cunoscut drept „Cubul de Apă”, este o altă infrastructură aprobată de guvernul chinez. Clădirea a fost proiectată pentru  olimpiadele de vară ale anului 2008, din Beijing. La prima vedere, întreaga clădire aduce cu un cub de apă cu bule însă, la o privire mai atentă, se observă calitatea materialelor folosite. Cubul de Apă a găzduit concursurile de înot și înot sincron ale olimpiadelor din 2008, punând la dispoziție între 7000 și 17.000 de locuri.

Printre caracteristicile naturii se numără reciclarea eficientă a deșeurilor, folosirea energiei din surse regenerabile și rezistența la schimbările bruște, fiind adaptabilă, în timp, la noile condiții. Replicarea patternului identificat în natură a fost întotdeauna un proiect ambițios, dar realizabil.

Natura a reprezentat o sursă de inspirație pentru inventatori, artiști, poeți și arhitecți de-a lungul timpului care au încercat să o portretizeze în fel și chip. Au transformat-o în muză și i-au închinat omagii, urmând ca ea să își deschidă cufărul secretelor în fața pasionaților, rezultatele fiind observabile în creațiile de mai sus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.