Capul Leeuwin este cel mai sud vest teritoriu de pe continentul australian, situat în statul Australia de Vest. Numele său înseamnă pământul leoaicei, în limba olandeză, aceștia fiind primii care au descoperit acest loc. Câteva mici insule și stânci numite Insulele St Alouarn se întind mai spre sud.

Cea mai apropiată așezare de capul Leeuwin este orășelul Augusta. Pe fâșia de pământ cea mai ieșită spre mare se află farul Leewin. În Australia este considerat locul unde Oceanul Indian se unește cu Oceanul de Sud. Acest cap, împreună cu Capul Naturaliste dinspre nord formează Parcul Național Leeuwin-Naturaliste care în limbaj turistic local se denumește Cape to Cape sau the Capes .

Primul vas care a vizitat zona capului Leeuwin a fost un vas olandez, Lioness, în anul 1622, dar pe harta care prezenta noul pământ nu s-a a putut recunoaște capul Leeuwin, fiind pierdută locația sa. Alte expediții europene, olandeze și franceze nu l-au localizat sau nu au rămas notările în documente. Prima cartografiere a fost cea făcută de Bruni d’Entrecasteaux în 1790, acesta a crezut că este o insulă și au numit-o Insula St. Alouarn.

Zece ani mai târziu, Matthew Flinders, navigatorul care a cartografiat o mare parte a coastelor australiene, a botezat această fâșie de teren în 1801, golful dinspre est fiind numit Golful Flinders. Câteva insulițe din zonă au păstrat numele de Insulele St. Alouarn, capul fiind botezat Leeuwin. Acum terenul dintre colina de la vestul farului și până la far formează Parcul Național Leeuwin-Naturaliste datorită vegetației bogate și a faunei unice.

Saint Aluoarn
Saint Alouarn

Farul de la Leeuwin a fost operat manual până în 1982 de un mecanism de ceas și un arzător de kerosen, unul dintre ultimele mecanisme de acest gen din lume. Construit între 1895-1896 este făcut din piatră locală și a devenit real după 15 ani de evaluări, administrația locală fiind săracă pentru a susține un așa proiect. Fundația a fost nevoie să fie săpată la 6,7 m. Inițial farul avea două lumini, o lumină albă și în fața sa una roșie, dar s-a renunțat. Lumina era vizibilă de la 40 de m de țărm, emițând la fiecare 7,5 secunde o lumină pentru 0,2 secunde, fiind echivalentul a 250.000 candele, dar în 1925 s-a folosit kerosenul vaporizat într-un înveliș și intensitatea luminoasă s-a triplat.

O stație radio și o stație meteo s-au atașat, de abia în 1982 fiind convertit la electricitate, prin folosirea unei lămpi halogene de 1000 wați și sporind astfel intensitatea luminii farului. În septembrie 1992 a devenit automată acționarea sa, în turnul de 7 etaje fiind 186 trepte din lemn de tek, de unde se poate vedea priveliștea zonei. În apropiere de far este o moară de apă care alimenta farul cu apă.

Citește și:  Oxford - Anglia: Orașe de vizitat
Parcul Național Leeuwin-Naturaliste
Parcul Național Leeuwin-Naturaliste

Parcul Național Leeuwin-Naturaliste localizat pe coasta sud vestică a Australiei vestice este la 261 km de orașul Perth. Parcul unește pământul triburilor aborigene Wardandi, cuprinzând 120 km de la Golful Bunker spre Augusta. În anul 1957 a devenit parc național protejat. Aici se poate face o plimbare prin pădurea Boranup, cu copaci de 60 de m crescuți în sol stâncos, în pădure demult existând un mic orășel cu 800 de lucrători la gatere, locuințele lor arzând în 1961, unde se poate vizita Casa Ellensbrook care este casa primului locuitor european al locului, Alfred Bussell. Tot în pădure există un loc sacru pentru aborigeni numit locul de baie al lunii, lângă un rău, care poate fi vizitat cu ocazia organizării unui tur al pădurii.

Pe coastă există multe peșteri dintre care cea mai spectaculoasă este Peștera Calgardup, descoperită de fiica primului locuitor european, Grace Bussell. Aici podeaua peșterii este plină de apă, se poate vizita fără ghid, drumul de acces fiind la 3 minute de șoseaua principală. Se plătește o taxă de intrare, fiind deschisă între orele 9-16 zilnic. O altă peșteră este în apropiere, de doar 800 m, vizitabilă fără ghid, numită Peștera Giants. Prima peșteră deschisă publicului din Australia a fost Peștera Ngilgi descoperită de Edward Dawson în1899, denumită după numele unui spirit aborigen dintr-o legendă. Alte peșteri din zonă sunt Peștera Jewel, Lake și Mammoth.

Excursiile organizate de la cele două capuri, numite generic Cape to Cape Track au 140 km traseu fix de la Capul Naturaliste la Capul Leeuwin. Se poate practica pescuitul de somon în luna iunie în bărci mici, accesul în zonele de pescuit fiind posibil cu vehicule 4X4. Camparea se poate face în 3 locuri autorizate în care nu există facilități, contra unei taxe, la Conto, Point Road și Boranup. Surful pe Râul Margaret, regiunea Augusta se poate practica cu plecarea de pe plaja Conto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.