Casa Avocaților, azi Biblioteca orășenească Simeon Mangiuca – 1777 – din Oravița este mai mult decât o clădire; este o capsulă a timpului, ce adăpostește secole de istorie și cultura. Acest edificiu istoric, situat în inima orașului Oravița, servește astăzi ca bibliotecă, păstrând viu spiritul intelectual al regiunii.

casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg

Construită inițial în anul 1777, această clădire impresionantă a servit multă vreme ca Casa Avocaților, un nucleu important pentru profesioniștii legii din zonă. Arhitectura sa barocă, cu accente rococo, reflectă stilurile predominante ale acelei perioade.

fatada-de-la-casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg

Pe parcursul anilor, clădirea a fost martoră la numeroase schimbări, atât în structura sa fizică, cât și în funcțiile pe care le-a îndeplinit. Transformarea ei în biblioteca orășenească în anii recenti a reprezentat o nouă etapă în evoluția sa, devenind un centru de cultura și educație pentru comunitatea locală.

fereastra-de-la-casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg

Biblioteca poartă numele lui Simeon Mangiuca, o figură emblematică pentru cultura română, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a regiunii. Fondurile de cărți pe care le adăpostește biblioteca acoperă o gamă largă de subiecte, de la literatura clasică la cercetări moderne, fiind un punct de întâlnire pentru iubitorii de carte din toate colțurile județului.

Citește și:  Monumentul Eroilor din cel de-al II-lea Război Mondial din Berești: omoagiu și memorie

detaliu-acoperis-casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg

Biblioteca organizează frecvent evenimente culturale, expoziții și ateliere, menite să aducă mai aproape comunitatea de patrimoniul și valorile culturale locale.

balcon-casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg
vedere-din-lateral-cu-casa-avocatilor-azi-biblioteca-oraseneasca-simeon-mangiuca-1777-din-oravita-judetul-caras-severin.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.