Casa Borisof este un monument istoric situat în oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău. Pentru o localizare mai exactă, se află chiar la intersecţia dintre străzile 9 Mai şi Căpitan Buşilă. A fost construită în anul 1890 şi i-a aparţinut primarului de atunci, Gheorghe Borisof. La vremea respectivă, era o locuinţă cu adevărat impunătoare şi chiar era considerată un castel de dimensiuni mai mici.

Gheorghe Borisof a fost fiul lui Potop Bosisov, un mare negustor de pește originar din Galaţi, a cărui activitate comercială se desfăşura şi în această zonă. În urma câştigurilor mari pe care le-a obţinut, Bosisov a reuşit să cumpere mai multe terenuri aici. Fiul său a fost adoptat de o localnică, iar după ce a urmat studii superioare a început să se ocupe de afacerile moştenite de la tatăl său. Nu a trecut multă vreme şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni de aici, fiind ales de câteva ori primarul oraşului. Oamenii îşi aduc aminte de fostul primar ca de un “prosper om de afaceri şi un bun gospodar”.

Casa Borisof a fost construită din dorinţa lui Borisof de a avea o reşedinţă demnă de statutul său social. A angajat un arhitect din Austria pentru a o concepe şi a avut la dispoziţie nu mai puţin de 27 de camere şi o pivniţă. Casa a fost ridicată pe două etaje, arhitectul reuşind să îmbine stilul neoclasic cu cel baroc prin elemente precum coloane, bosaje sau decoraţiile de la cornişe. Iniţial, casa a fost pictată şi ornamentată cu motive deosebite. În curte, avea un chioşc de vară, unde îşi petrecea timpul liber.

Citește și:  Muzeul Satului din Sighetu Marmației: Obiective turistice Maramureş

casa-borisof.jpg

După ce proprietarul a murit, în Casa Borisof au funcţionat mai multe instituţii, printre care Primăria, comandamentul unei divizii, Școala profesională de fete şi Gimnaziul “Oituz”. Deşi circulă o legendă conform căreia Borisof a ascuns în casă mai mulţi bani şi chiar aur, nimeni nu a descoperit astfel de obiecte valoroase până acum – iar căutători de comori au fost destui, împinşi de poveştile pe care le auzeau.

Casa Borisof este una dintre puţinele clădiri cu însemnătate istorică şi arhitecturală care a scăpat de numeroasele demolări din perioada regimului lui Ceauşescu. În momentul actual, casa este o clădire dezafectată, ce aparţine Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.