Casa Ioachim este una dintre clădirile cele mai reprezentative din oraşul Roman. Se află pe strada Nicolae Titulescu şi, până în luna iunie a anului 2012, a găzduit Biblioteca Municipală Roman, de la acea dată intrând într-un amplu proiect de restaurare.
Casa Ioachim a fost construită în anul 1864 de către negustorul Vasile Ioachim şi se pare că a fost pictată de meşteri din Veneţia. Are trei faţete cardinale, care se remarcă prin arhitectură. Faţeta de la intrare are veranda cu glasvand, cea posterioară este despărţită în două şi planul exterior prezintă două statui feminine executate în stil renascentist, iar faţeta centrală are un fronton de proporţii perfecte şi ferestre boltite şi ornamentate.
Ce este şi mai interesant e turnul de intenţie florentină, care este unicat în toată Moldova. Până când au început lucrările de consolidare, turnul se afla într-o stare deloc bună: scara interioară, din lemn, nu putea fi folosită, iar exteriorul purta şi el amprentele vremurilor neprielnice.
Casa Ioachim a fost folosită în mai multe scopuri. Aici, s-au desfăşurat Administraţia Financiară, Primăria, Parchetul şi chiar o Şcoală de surori medicale. În anul 1974, devine Bibliotecă Municipală, toate cărţile fiind donate de un profesor, George Radu Melidon. Clădirea a avut de suferit şi în urma cutremurelor din 1977 şi 1985, aşa că în anul 1992 au fost demarate lucrări de restaurare, însă ele au fost oprite patru ani mai târziu, motivul fiind lipsa de fonduri.
Lucrările începute la jumătatea anului 2012 vor dura trei ani şi au în vedere restaurarea clădirii şi, mai ales, a turnului – autorităţile vor să redea publicului turnul unicat în aceeaşi condiţie în care era atunci când a fost construit. Interesant e că aceste lucrări au scos la iveală câteva vestigii importante pentru istoria acestui oraş. Muncitorii au descoperit monede, fragmente de ceramică, piese din cupru şi aur, toate datând din secolele XVII – XVIII.
Autorităţile din Roman au promis locuitorilor că aceste descoperiri şi faptul că va trebui efectuată o analiză arheologică nu vor întârzia lucrările de reabilitare. Aşadar, în anul 2015, cei din Roman şi nu numai se vor putea bucura de această capodoperă arhitecturală.
Proiectul de restaurare al Casei Ioachim a implicat nu doar reparații exterioare, dar și o reconfigurare a spațiilor interioare pentru a găzdui evenimente culturale, expoziții și alte activități comunitare. Această inițiativă a revitalizat clădirea, transformând-o într-un simbol al regenerării urbane și al conservării patrimoniului în Roman.