Casa Koopmans-De Wet, aflata in orasul Cape Town din Africa de Sud, este un conac care a fost restaurat in stilul olandez care a consacrat superbul oras african, fiind, totodata, si un veritabil exemplu de resedinta. Acest edificiu fermecator a fost construit de-a lungul secolului al XVIII-lea, nu intamplator fiind considerat o capodopera arhitectonica. Dincolo de grandoarea cladirii propriu-zise, Casa Koopmans-De Wet este si perfect functionala, deoarece camerele mari, cu tavane inalte si jaluzele de la ferestrele glisante, au fost concepute special sa combata caldura mare din timpul verii, mai ales ca, in aceasta regiune, verile erau extrem de calduroase, chiar insuportabile, indeosebi pentru europeni, obisnuiti cu o clima mai blanda.

Interioarele casei aveau sa fie restaurate in stilul caracteristic sfarsitului secolului al XVIII-lea, desi au in mod clar influente care anuntau, intr-o oarecare masura, tendintele artistice ale secolului urmator – un fel de avant la lettre in materie de arhitectura. Iar aceasta casa superba reprezinta intocmai orasul Cape Town, cu atat mai mult cu cat, in fata ei, se afla felinare, caracteristica intalnita la majoritatea caselor din acest oras african. Cu atat mai interesanta este insa menirea acestor felinare, lumina lor fiind necesara pentru a-i ajuta pe sclavi sa se adune in fata caselor pe timp de noapte. Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca multe dintre incendiile care au avut loc intre anii 1736 si 1798 a fost cauzate de catre grupuri de sclavi, sau cel putin acestea erau acuzatiile pe care locuitorii din Cape Town le sustineau.

Plus, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, orasul era devastat de aceste incendii, multe dintre cladiri fiind la pamant. Casa Koopmans-De Wet a fost construita de un aurar extrem de instarit, si anume de Reyner Smedinga, atunci cand orasul Cape Town numara o populatie de aproximativ 2.000 de locuitori. Se presupune ca, initial, casa avea un etaj si un acoperis din stuf, specific celorlalte cladiri in stil olandez din oras. De-a lungul existentei sale, acest edificiu a avut mai multi proprietari, unii tinand mortis sa-i aduca schimbari majore. De pilda, in anii 1770 si 1790, casa a trecut printr-o serie de lucrari masive de extindere. Al doilea etaj avea sa fie adaugat in perioada in care casa se afla in proprietatea lui Pieter Malet din Amsterdam. Acesta avea nevoie de un spatiu mult mai mare, intrucat familia sa era foarte numeroasa, drept pentru care l-a si angajat pe Louis Michel Thibault, cel despre care se spunea, la acele vremuri, ca este cel mai bun arhitect din Cape Town.

Cel care a proiectat si restaurat multe fatade din orasul african a studiat arhitectura in Franta, dupa care s-a angajat la Compania Olandeza a Indiilor de Est, aceasta oferindu-i oportunitatea de a deveni cel mai renumit arhitect si inginer militar din Africa de Sud. Spre exemplu, Thibault este cel care a conceput fatada Casei Sclavilor, unde in prezent functioneaza actualul Muzeu al Sclavilor. Mai tarziu, si anume in anul 1806, Casa Koopmans-De Wet avea sa fie achizitionata de familia De Wet, aici locuind, in prima instanta, Maria De Wet, cea care, in anul 1864, s-a casatorit cu un german, Johann Koopmans. Marie Koompans-De Wet era o personalitate in mediul social din Cape Town, iar dupa moartea sa din anul 1906, mai cu seama in 1914, casa avea sa fie deschisa publicului larg. Aici, vizitatorii inca au sansa de a vedea colectii impresionante de portelanuri din Japonia si China, precum si piese de mobilier considerate, pe buna dreptate, de altfel, artefacte.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ