Casa lui Benito Juarez – cel care care a fost al XXVII-lea presedinte al Mexicului si cel mai cunoscut fiu pe care Oaxaca l-a dat – este o modesta constructie ce i-a apartinut domnului Antonio Salanueva. Cladirea se afla in orasul Oaxaca, care a fost infiintat de colonistii spanioli in anul 1532, in locul cunoscut drept frumoasa vale Oaxaca, din Sierra Madre del Sur. De altminteri, se stie ca zona fusese locuita cu multe mii de ani in urma, in vecinatatea orasului aflandu-se vechiul sit precolumbian Monte Alban.

Casa lui Benito Juarez1

Poate una dintre cele mai mici case din Oaxaca, cu ziduri groase, din piatra, frumos colorate, este casa lui Benito Juarez (1806-1872), locul unde dintre cei mai mari presedinti ai Mexicului si-a petrecut o buna parte din copilaria sa. Nascut in satul San Pablo Gueletao, Benito Juarez era zapotec (una dintre populatiile indigene ale Mexicului), la varsta de 12 ani, acesta mutandu-se in Oaxaca cu un motiv precis, si anume sa-si gaseasca de munca. In acest loc avea sa-l intalneasca pe don Antonio Maza, un om extrem de instarit, care, de altfel, a angajat-o pe sora sa ca servitoare. Prin intermediul lui Maza, Benito Juarez l-a cunoscut mai apoi pe Antonio Salanueva, un catolic evlavios, care a ramas profund impresionat de perspicacitatea si inteligenta lui Juarez, astfel incat i-a propus sa locuiasca cu el, invatandu-l sa scrie si sa citeasca in limba spaniola.

Imediat ce a invatat sa scrie si sa citeasca in limba spaniola, Juarez a inceput sa aiba propriile opinii cu privire la religie sau stiinte, iar inevitabilul s-a intamplat: cel care avea sa devina presedinte al Mexicului a abandonat credinta catolica, continuand sa studieze stiintele politice inainte de a devenii primarul orasului Oaxaca, senator de Oaxaca si, mai tarziu, in anul 1860, presedinte al Mexicului. Si nu degeaba Benito Juarez si-a primit recunoasterea meritata, mai ales ca perioada presedintiei acestuia este numita “La Reforma” (reforma), poate si datorita sistemului de introducere progresiva care, printre altele, prevedeau acordarea de drepturi egale populatiei indigene.

Citește și:  SAS Assegaai: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Casa lui Benito Juarez11

De asemenea, o alta reforma, poate si mai marcanta pentru oamenii de rand, a fost reducerea puterii Bisericii Catolice, dar si a militarilor in Mexic. Nu putem sa nu remarcam faptul ca politicile pe care Benito Juarez le-a dus, liberale si democratice, precum si lupta pentru drepturi egale au fost inspirate, mai mult sau mai putin, de politicile promovate pe atunci in America de Nord. In sfarsit, casa lui Benito Juarez din Oaxaca, si anume muzeul dedicat marelui presedinte, include obiecte si mobilier folosite de Juarez, inca de pe vremea cand acesta locuia impreuna cu Antonio Salanueva.

Constructia coloniala a fost reabilitata, ca mai apoi sa fie transformata intr-un mic muzeu de o mare importanta istorica, in anul 1974. Printre obiectele pe care vizitatorii le pot admira in casa lui Benito Juarez se numara si documente foarte importante emise in timpul Razboiului de Independenta, precum si din vremea altor interventii militare, iarasi, importante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.