Feodor Mihailovici Dostoievski (30 octombrie, 1821 – 28 ianuarie 1881), unul dintre cei mai apreciati scriitori rusi a avut o viata poate la fel de controversata ca subiectele operelor sale. Tocmai de aceea iubitorii de literatura rusa aleg sa viziteze locurile care poarta amintirea marelui scriitor. De pilda, in idilicul oras de provincie Staraia Russa, situat pe malurile raului Pereritita, se afla o casa din lemn cu doua etaje, detinuta odinioara de romancierul Feodor Mihailovici Dostoievski. El o numea “cuibul” lui si, pentru un scriitor care a suferit la fel de mult in viata reala ca si in scrierile sale, acest loc era, pana la urma, singurul in care se simtea cu adevarat acasa.

Casa lui Dostoievski1

Tot aici, se afla si universal sau, locul unde putea sa creeze si deopotriva sa distruga creatiile care nu-i faceau cinste gandurilor si aspiratiilor sale. De pilda, o buna parte din romanul Fratii Karamazov a fost scris in casa din Staraia Russa, existand si cateva locurile descrise voalat in opera sa literara. In sfarsit, casa lui Dostoievski functioneaza in prezent ca muzeu, peste pragul edificiului calcand sute de turisti an de an.

Iar atmosfera este in buna masura cam aceeasi cu cea in care romancierul a trait aici, decoratiile si obiectele reproducand cadrul initial. La etajul al doilea se afla sase camere, unde scriitorul impreuna cu a doua sotie, tanara fosta stenografa Anna Grigorievna, si copiii lor isi petreceau, nu in fiecare an insa, vacantele de vara. Din nefericire, putine sunt obiectele personale care s-au pastrat in casa lui Dostoievski, insa si acele cateva obiecte trezesc sentimente de melancolie, precum si curiozitate, toate starnite de acest mic univers care odata i-a apartinut marelui romancier.

Casa lui Dostoievski11

Decoratiuni, picturi si mobilier rafinat, dar si numeroase fotografii recreeaza caminul lor linistit, conferindu-i casei un aer cu totul si cu totul aparte. Exponatele includ cateva obiecte personale autentice (joben si manusi, o sticluta cu medicamente cu reteta corespunzatoare), documente personale, editii ale cartii autorului in diferite limbi, sculpture, desene si cateva picturi foarte frumoasa. Intr-o alta camera, situata cu un etaj mai jos, se afla exponate speciale, aceasta incapere gazduind unele dintre cele mai interesante evenimente literare din aceasta zona de provincie.

Ba, mai mult decat atat, turistii trebuie sa stie ca Muzeul Casa lui Dostoievski din Staraia Russa se extinde si in afara, incluzand un palc de copaci umbrosi, o bucatarie de vara, magazii, curtea cu o cabina de baie si raul. De mentionat aici este faptul ca Staraia Russa era o statiune balneara foarte apreciata si deopotriva cautata, datorita izvoarelor sarate si a bailor cu namol. Si nu e de mirare ca Dostoievski gasea in acest loc tihna de care avea atata nevoie, alinarea fizica si psihica, romancierul suferind de epilepsie. Pe de alta parte, Feodor Dostoievski gasea aici si o alinare din punct de vedere financiar, deoarece acumulase foarte multe datorii la jocurile de noroc.

Casa lui Dostoievski111

Tot aici, el gasea de cuviinta sa se apropie si mai mult de Dumnezeu, Biserica Ortodoxa Rusa fiind un adevarat sprijin atunci cand era ingenuncheat de cele mai negre ganduri cu putinta. O alta informatie interesanta pe care trebuie sa o stim inainte sa vizitam Casa lui Dostoievski este ca, la inceput, romancierul rus a inchiriat casa, proprietate a unui locotenent-colonel in retragere, A. K. Gribbe, abia in anul 1876 reusind sa o cumpere.

Dupa decesul lui, in anul 1881, Anna Grigorievna a decis sa pastreze aceasta proprietate, mai mult ca pe o amintire a vietii petrecute aici alaturi de marele scriitor. In anul 1931, pe casa avea sa fie montata o placa comemorativa, in anul 1971, cu ocazia celei de-a 150-a aniversari a nasterii lui Dostoievsk. Tot atunci, s-a deschis si o mica expozitie, mai tarziu, aceasta transformandu-se in Casa memoriala dedicata lui F. M. Dostoievski, care a fost inaugurata la 4 mai 1981.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.