Casa memorială „Ady Endre” se află în localitatea cu acelaşi nume (odinioară Mecențiu), judeţul Satul Mare. Muzeul a fost amenajat pentru a cinsti memoria unuia dintre cei mai mari poeţi de origine maghiară din secolul al XX-lea.

casa-memoriala-ady-endre.jpg

Ady Endre a crescut într-o familie de nobili, dar nu a avut o viaţă strălucită din punct de vedere material. A urmat cursurile şcolii din Micențiu, iar liceul l-a făcut la Carei, unde s-a împrietenit cu viitorul pictor Aurel Popp. S-a mutat la Zalău în anul 1892, iar ca dovadă că a jucat şi acolo un rol cultural important stă statuia sa, amplasată în fața liceului pe care l-a urmat. A publicat o poezie pentru prima dată în anul 1896, în ziarul “Szilagy”, Endre fiind un poet simbolist, al cărui stil a fost inspirat de Verlaine şi Baudelaire.

indicator-spre-ady-endre-din-cauas.jpg

La începutul secolului al XX-lea, Ady Endre o cunoaşte pe Leda, o femeie căsătorită cu un om bogat, dar care începe o relaţie cu scriitorul, devenind muza acestuia. Pentru Leda, Endre s-a mutat la Paris, însă a început să ducă o viaţă deloc sănătoasă, consumând mereu droguri şi alcool. Ajunge chiar la o clinică de dezinotxicare.

mesaj-pe-piatra-de-marmura-casa-memoriala-ady-endre.jpg

După ce iese de acolo, se desparte de Leda, aceasta fiind cea care îl împingea spre viaţa hedonistă. În cele din urmă, se însoară cu o altă femeie, cuplul devennd foarte apropiat de cuplul Octavian – Veturia Goga. De altfel, la Conacul Goga din Ciucea există un mic muzeu dedicat lui Ady Endre, amenajat în casa de oaspeţi, unde acesta a locuit pentru o perioadă. Poetul s-a stins din viaţă în anul 1919.

Citește și:  Crucea de Piatră din Râmnicu Vâlcea: simbol al credinței și istoriei locale

statuie-ady-endre.jpg

Casa memorială „Ady Endre” a fost deschisă în casa natală a poetului, casă ridicată în secolul al XIX-lea (cel mai probabil a doua jumătate a secolului). Edificiul este unul de mici dimensiuni, acoperit cu trestie şi alcătuit din trei camere. În faţa clădirii, se află o statuie din piatră a poetului, iar la intrare a fost pusă o placă comemorativă. Casa nu a fost construită de părinţii poetului, ci a fost o moştenire a mamei lui, iar tatăl său a adăugat o cameră.

casa-memoriala-ady-endre.jpg

În Casa memorială „Ady Endre”, se pot vedea fotografii personale, piese de mobilier originale, documente de epocă, manuscrise şi multe alte obiecte care au legătură cu poetul. Muzeul a fost deschis în anul 1957 datorită intervenţiei pictorului Aurel Popp. Casa luase foc în anul 1953, fiind distrusă aproape în întregime, însă a fost ulterior restaurată. Muzeul poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 10 – 16. Se percep taxe de intrare (reduse pentru copii), filmare şi fotografiere.

scris-pe-piatra-casa-memoriala-ady-endre.jpg
monument-istoric-casa-memoriala-ady-endre.jpg
panou-casa-memoriala-ady-endre.jpg
sculptura-ady-endre.jpg
sculptura-ady-endre-de-aproape.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.