Casa memorială „Aurel Popp” se află în comuna Căuaş din judeţul Satu Mare, locul în care s-a născut acest artist. Comuna se află în vestul judeţului, la aproximativ 50 de kilometri de reşedinţa de judeţ.

Aurel Popp a fost unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din Satu Mare, aparţinând Şcolii de pictură Baia Mare, generaţia a doua. A fost un artist complex, ocupându-se atât de pictură, cât şi de sculptură şi grafică. Talentul lui a fost apreciat, deopotrivă, de România şi de străinătate – a primit, din partea autorităţilor române şi a Minsterului Cultelor, numeroase burse de studiu în Italia şi Franţa, însă a urmat cursuri şi în Ungaria, Austria şi alte ţări din vest.

Deşi a avut succes peste hotare, Aurel Popp nu a uitat de unde a plecat, aşa că a preferat de fiecare dată să organizeze expoziţii în ţara natală. A fost cunoscut în primul rând pentru activitatea sa ca pictor, reuşind să îmbine în operele sale regulile academice cu libertatea dată de avangardism, un curent foarte apreciat de el. Însă nici sculpturile şi nici graficile sale nu se lasă mai prejos, chiar dacă nu sunt atât de cunoscute precum tablourile sale.

Citește și:  Monumentul Marinarilor din Constanta : Obiective turistice Constanţa

Casa memorială „Aurel Popp” este locul în care artistul s-a născut şi în care şi-a petrecut primii ani ai copilăriei. Edificiul a fost declarat monument istoric, datorită importanţei deosebite pe care o are. Interiorul casei adăposteşte o serie de obiecte care i-au aparţinut artistului, precum şi câteva dintre operele pe care le-a desăvârşit de-a lungul vieţii. Pe faţada casei se poate vedea o placă comemorativă, care aminteşte celor ce trec prin faţa ei cine a fost Aurel Popp şi de ce este el atât de important pentru pictura românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.