Casa memorială Ciprian Porumbescu se află în satul Ciprian Porumbescu (cunoscut înainte ca satul Stupca) din judeţul Suceava. Muzeul dedicat marelui compozitor român este amenajat într-o anexă a fostei case parohiale din sat, unde familia Porumbescu a locuit timp de 19 ani. Astăzi, casa în care se află muzeul este unul din monumentele istorice ale judeţului.
Ciprian Porumbescu s-a născut în anul 1853 sub numele de Ciprian Golembiovski, numele tatălui. S-a născut şi a copilărit în Şipotele Sucevei, sat care astăzi se află pe teritorul Ucrainei. Deşi tatăl său era preot, familia nu a avut parte de o existenţă prea uşoară. Din acest motiv, copilul nu a avut parte de o formare continuă a talentului muzical.
A început să studieze la Cernăuţi şi la Suceava, însă a atras atenţia publicului în anul 1871, când la Mănăstirea Putna s-a organizat o festivitate cu ocazia serbării a 400 de ani de existenţă. Atunci, tânărul Porumbescu i-a uimit cu vioara sa pe cei prezenţi, printre care Mihai Eminescu şi Ioan Slavici.
Acest eveniment a însemnat începutul unei cariere fulminante. Ciprian Porumbescu a câştigat o bursă care i-a permis să studieze în Viena, iar în anul 1880 a scos „Colecţiunea de cântece sociale pentru studenţii români”, o colecţie de 20 de cântece la unison şi piese corale, prima astfel de colecţie din cultura românească.
Din acel an, compozitorul a avut parte numai de succese, iar lucrările sale, printre care şi celebra „Rapsodia română pentru orchestră”, continuă să fie la fel de apreciate peste tot în lume. Din păcate, Ciprian Porumbescu a murit la 29 de ani, deşi mai avea multe de arătat – tuberculoza a fost cea care l-a învins. A murit în casa în care părinţii lui au locuit 19 ani, casă care astăzi a fost transformată în muzeu. Mormântul său se află în cimitirul aceluiaşi sat.
Casa memorială Ciprian Porumbescu a fost deschisă publicului în anul 1953. Muzeul este amenajat în singura anexa originală a fostei case parohiale, care a fost dărâmată. Familia Porumbescu a ajuns în satul Stupca în anul 1865, când tatăl compozitorului a fost transferat.
Casa parohială se află la marginea satului şi era alcătuită din patru încăperi şi un cerdac. Lângă, se află o altă casă din lemn, în care existau două încăperi – una era destinată bucătăriei şi cealaltă cancelariei parohiale. Această casă este cea în care se afla muzeul.
Atunci când familia lui s-a mutat în acest sat, Ciprian Porumbescu nu mai stătea cu ei, însă îi vizita de fiecare dată când avea ocazia. De altfel, în anul 1877, compozitorul a fost arestat în Stupca, fiind acuzat de austro-ungari de trădare, pentru că obişnuia să cânte alături de lăutari, el fiind preşedintele societăţii Arboroasa. Tot în Stupca, s-a îndrăgostit pentru prima dată de fata pastorului evanghelic, însă părinţii acesteia au interzis căsătoria, pentru că erau de religii diferite. În anul 1883, a revenit în sat, unde a şi murit, fiind înmormântat lângă mama sa.
Astfel, Casa memorială Ciprian Porumbescu se desfăşoară în două încăperi, ele reflectând viaţa şi activitatea artistică a compozitorului, dar sunt înfăţişate şi aspecte ce ţin de familia acestuia.
Muzeul este înconjurat de o livadă, care dă un aer aparte locului. Cei care calcă pragul casei memoriale pot vedea diverse obiecte ca pianul surorii compozitorului, Marioara Ratiu-Porumbescu, obiecte necesare unei gospodării tradiţionale, fotografii sau documente. De altfel, Ciprian Porumbescu nu a fost singurul cu talent muzical din familie: sora Marioara avea talent la pian, iar fratele Ştefan avea voce de bariton.
Casa memorială Ciprian Porumbescu poate fi vizitată de marţi până duminică, iar programul de vizitare diferă în funcţie de perioada de vară sau iarnă. Astfel, între aprilie – octombrie, se poate vedea de la 10 la 18, iar în octombrie – aprilie, de la 9 la 17. Se perecepe o taxă de intrare, deloc mare, iar copiii şi grupurile au reduceri.
Casa memorială nu este doar un punct de interes turistic, ci și un centru de studiu și apreciere a muzicii clasice românești, atrăgând cercetători și iubitori de muzică din întreaga lume.
Locul găzduiește diverse evenimente culturale, inclusiv concerte de muzică clasică și ateliere, care își propun să inspire și să educație noile generații despre importanța și frumusețea muzicii clasice.