Casa memoriala Eusebiu Camilar se află în satul Udeşti, judeţul Suceava. Muzeul dedicat scriitorului a fost amenajat în casa în care s-a născut şi a copilărit acesta, iar în anul 2004 clădirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţ.
Eusebiu Camilar a trăit în perioada 1910 – 1965 şi, pe lângă faptul că a fost prozator, a avut şi o activitate intensă de traducător. S-a născut în satul Udeşti, părinţii săi, Natalia şi Ion Camilar, formând o familie simplă de ţărani, în care credinţa era cea mai importantă.
Scriitorul a studiat în satul natal şi apoi în Suceava, iar debutul literar a avut loc în anul 1929, în revista Societăţii Literare „Tinerimea”, cu versurile „Moldova literară”. A publicat mai multe volume de poveștiri şi romane, iar printre cei pe care i-a tradus se numără Puşkin, Tolstoi şi Gogol.
Casa în care se află muzeul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind o casă tradiţional ţărănească. A fost construită de părinţii scriitorului şi se află în vecinătatea şcolii din sat. Nu iese în evidenţă prin arhitectură, fiind o clădire simplă, din stejar, iar acoperişul este din şindrilă – multe din casele din mediul rural erau construite astfel, pentru că posibilităţile erau reduse. Familia Camilar avea şi o curte de 800 de metri, unde mama autorului se îngrijea de o mică grădină de flori şi una de legume.
După moartea părinţilor săi, Eusebiu Camilar, care se mutase deja la Bucureşti, unde se şi însurase cu scriitoarea Magda Isanos, a intrat în posesia casei natale. Fiindu-i dragă, el a refăcut-o, adăugându-i o cameră şi o verandă. La 15 ani după ce a murit şi el, fiica lui s-a hotărât să doneze casa tatălui său statului român, cu condiţia ca ea să fie transformată în muzeu. Astfel, în anul 1984 a fost deschisă Casa memorială Eusebiu Camilar.
Muzeul este alcătuit din trei camere de expoziţie, care prezintă viaţa personală şi viaţa artistică a lui Eusebiu Camilar. Turiştii pot vedea piese de mobilier tradiţionale, obiecte personale ale scriitorului şi ale familiei lui, tablouri, fotografii, unelte gospodăreşti, reviste şi ziare în care operele lui Camilar au fost evocate, precum şi manuscrise şi volume semnate de acesta. Începând cu anul 1995, anual în muzeu are loc Festivalul naţional de literatură Eusebiu Camilar – Magda Isanos, care demonstrează că lucrările celor doi nu au fost uitate.
Casa memorială Eusebiu Camilar este deschisă pentru public de marţi până duminică, între orele 9 – 17 (din octombrie până în aprilie), respectiv 10 -18 (din aprilie până în octombrie). Turiştii trebuie să plătească o taxă de intrare, redusă pentru grupuri şi pentru copii.
În această casă, unde Eusebiu Camilar și-a petrecut anii de copilărie, vizitatorii pot vedea mobilierul original, obiecte personale și manuscrise ale scriitorului, care oferă o imagine autentică asupra modului în care acesta a trăit și a creat. Clădirea, datând din secolul XIX, reflectă arhitectura tradițională a vremii, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din 2004 datorită importanței sale culturale și istorice.