Casa Memorială George Pop de Băseşti se află în comuna Băseşti, judeţul Maramureş. Muzeul, inaugurat în anul 1976, a fost organizat într-un conac ce a aparţinut tribunului Unirii.

George Pop de Băseşti a fost un important om politic din România, fiind mai întâi vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania. Timp de nouă ani, politicianul a fost deputat în parlamentul de la Budapestea, unde a reprezentat interesele românilor. Tot el a fost cel care a propus unirea, într-un partid naţional, a românilor din Ungaria şi Transilvania, şi a reuşit să o şi obţină. Pe lângă acest lucru, a fost un lider al mişcării memorandiste, mişcare ce solicita autonomia Transilvaniei şi acordarea de drepturi suplimentare tuturor românilor din Transilvania de sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. Pentru acest lucru a ajuns să fie închis, însă nu a renunţat la lucrurile în care credea. A condus, la 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia şi a murit câteva luni mai târziu.

Pe lângă activitatea politică, George Pop de Băseşti a avut o contribuţie importantă şi în domeniul cultural şi în cel social. Înainte să moară, a donat toată averea pe care o dobândise, în timpul vieţii, Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului. Dorinţa sa a fost ca din aceşti bani să se facă o fundaţie care să sprijine dezvoltarea culturală a poporului pe care l-a iubit atât de mult. Pe unul din terenurile donate de el de la Băseşti, s-a ridicat o biserică greco-catolică.

Casa Memorială George Pop de Băseşti a apărut pentru a cinsti viaţa şi, mai ales, activitatea politicianului. Până în anul 1940, în casă, au locuit fiica omului politic, Elena Pop Longin, împreună cu soţul acesteia, Francis Hossu Longin. Nici fiica sa nu a fost o femeie obişnuită – a fost o feministă înrăită şi o militantă a culturii. În anul 1948, ca multe dintre clădirile din România, casa a fost naţionalizată şi a devenit, mai întâi, sediu CAP şi apoi magazie de cereale. Organizarea unui muzeu în această casă a început în anul 1970 când s-au făcut lucrări de reabilitare şi restaurare, aducându-se, apoi, obiecte personale, documente ale familiei şi fotografii.

Citește și:  Balta Dracului: Obiective turistice Covasna

În prezent, Casa Memorială George Pop de Băseşti este într-o stare avansată de degradare, însă primarul comunei a reuşit să obţină bani măcar pentru repararea acoperişului. Drumul până la muzeu nu este nici el prea bun, iar acest lucru îi poate deznădăjdui pe cei care are vrea să vadă casa. La intrarea în micul muzeu, se află statuia lui Iuliu Maniu, cel care a venit, după moartea lui, la conducerea PNR şi un bust al politicianului căruia i-a fost închinat muzeul. Interiorul mai are câteva piese de mobilier originale ca, de exemplu, scaune, dulapuri sau mese, însă multe dintre ele sunt doar fragmente, cum e cazul pianului.

Poate cea mai interesantă parte a Casei Memoriale George Pop de Băseşti este subsolul care încă mai păstrează din izul anilor în care, aici, locuia cineva. Se poate vedea un cuptor foarte vechi, folosit de bucătăreasa familiei. Mâncarea era transportată la etaj printr-un lift manual, care însă nu mai este. Cu toate acestea, în vremurile acelea, nu era un lucru obişnuit ca o casă să dispună de un asemenea obiect. Tot în subsol, politicianul avea o cramă, fiind un mare iubitor de vinuri.

Deşi Casa Memorială George Pop de Băseşti a jucat un rol important în viaţa politică, fiind un punct de întâlnire al unor personalităţi ca Vasile Goldis sau Ion Raţiu, autorităţile române nu au părut deloc interesate de acest lucru, până anul trecut, când au aprobat lucrările de reabilitare, pentru care primarul comunei s-a zbătut foarte tare. Chiar dacă au fost obţinuţi bani numai pentru acoperiş, important este că primul pas a fost făcut, iar muzeul are şanse să devină un obiectiv turistic esenţial.

casa-memoriala-george-pop.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.