Casa memorială George Topârceanu – Nămăiești, satul unde s-a născut George Topârceanu (1886-1937), într-o zonă dominată de masivul Piatra Craiului.

În centrul satului Nămăiești, se află mănăstirea de maici, cu biserica săpată în stânca muntelui. Lângă școala din sat, se află Casa memorială George Topârceanu.

În curte, se află bustul poetului, realizat de Marius Butunoiu în anul 1872. La intrare în casă, se găsesc cuiburi cu rândunici (de ani de zile). Casa este ţărănească, etajată, cu trei camere şi un hol, cu cerdac în faţă, la etaj.

A fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, iar din anul 1905 a aparţinut familiei poetului. În anul 1958, soţia şi fiul poetului au donat-o statului, şi ea devine muzeu.

La parter, este amenajată o expoziţie documentară (10 vitrine şi 11 panouri), în care se găsesc fotografii cu mama Paraschiva Topârceanu, tatăl său Ion, sora sa Raliţa (căsătorită Iliant), Alexandrina, sora mai mică (care a trăit la Nămăiești până la 92 de ani), apoi Ion Mateescu (sculptor, fratele vitreg al poetului), şi fotografia Ancuţei Mateescu (sora scriitorului).

Într-o altă vitrină, se află certificatul de căsătorie al poetului cu Victoria Juga (Dolor) născută la Nămăiești, scrisori şi cărţi poştale adresate de poet Victoriei, fotocopii ale unor reviste la care poetul a colaborat: ,,Sămănătorul”, ,,Lumea”, ,,Revista noastră”, ,,România ilustrată”, ,,Viaţa literară şi artistică”.

În altă vitrină, se găsesc o fotografie a poetului în uniformă militară, câteva legitimaţii de serviciu, el fiind director al Teatrului Naţional din Chişinău, inspector al Teatrelor din Moldova, precum şi permisul CFR.

Într-o altă vitrină, se găsesc manuscrisele unor poezii: ,,Noapte de mai”, ,,Somnul iubitei”, ,,Fabulă”, ,,Balada chiriaşului grăbit”, ,,Balade vesele şi triste”, manualul şcolar ,,Carte de cetire”, programul teatrului din revista ,,Bonsoar Iaşi!” scris de poet.

O altă vitrină expune cărţi cu dedicaţie primite de poet de la M.Sadoveanu, P.Istrate, C.Petrescu, L.Blaga, T.Vianu. În ultima vitrină, sunt expuse ziarele vremii care relatau despre moartea poetului care, bolnav fiind, s-a stins din viață la 7 mai 1937.

casa-memoriala-george-toparceanu-din-namaiesti.jpg

Panourile din expoziţie cuprind: o fotocopie a certificatului de naştere, fotografii din copilărie, adolescență, grup de colegi de la ,,Sf.Sava”, diploma de absolvire a liceului, fotocopie a poeziei de debut ,,Epicuriana”, fotografii cu familia, cu soţia şi cu fiul său Gică, precum şi fotografii cu prieteni, scriitori: G.Ibrăileanu, P.Istrati, D.Botez, I.Mironescu, M.Sadoveanu (cel mai bun prieten al poetului) etc.

Citește și:  Faleza Dunării din Brăila – un spectacol al naturii

O altă fotografie prezintă casa din Iaşi de pe strada Ralet nr.17, unde a murit poetul. Pe un alt panou, sunt prezentate reviste editate de poet: ,,Însemnări literare”, ,,Însemnări ieşene”, ,,Teatrul”, fotocopii de pe manuscrisele păstrate (ale unor poezii): ,,Acceleratul”, ,,Rapsodii de toamnă”, ,,Balada unui greier mic” etc.

G.Topârceanu avea talent la desen, astfel apar în altă vitrină, desene făcute de poet (şi un autoportret). Ultima vitrină prezintă funeraliile poetului şi o fotografie cu mormântul poetului (care se află la cimitirul ,,Eternitatea” din Iaşi, alături de I.Creangă, B.Șt.Delavrancea şi D.Anghel).

Camerele de la etaj: una era dormitorul cu masă, dulap, lada cu zestre, patul cu tăblii de metal, cu coroana regală, două fotolii, soba din cărămidă dată cu var, străchini şi ştergare; alăturat, se află camera de lucru cu un birou pirogravat, o lampă cu abajur din sticlă Galle, ceasul de birou, calendar, masa de toaletă cu obiectele de toaletă folosite de poet, iar în cuier, pălăria şi bastonul. Tot aici, se află şi un fotoliu în formă de Z, două dulapuri, biblioteca, reviste şi cărţi. Pe pereţi, două portrete (poetul şi soţia sa), câteva icoane, iar pe plafon o frumoasă lustră de epocă.

Pe holul de la etaj, se află tabloul cu fotografia poetului, făcută de el (cu ajutorul trepiedului, cu două luni înainte de a muri) şi vitrine cu ediţii de cărţi mai vechi şi mai noi. Pe pereţii holului, se găsesc două picturi, semnate de Maria Frânculescu (inspirate din ,,Rapsodii de toamnă” şi ,,Rapsodii de primăvară”). Într-un cui, se află uneltele de pescuit şi de vânătoare ale poetului.

Într-un panou, pe perete, se află adresa (dată în 13 iunie 1936) prin care G.Topârceanu este numit membru corespondent al Academiei Române. Poetul a fost onorat şi cu marele premiu naţional pentru poezie. Volumele sale de poezie sunt mereu editate.

El se alătură, prin poezia sa, marilor poeţi naţionali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.