Casa Stoilov – Bolintineanu din Craiova este unul dintre acele monumente care nu doar că atrag atenția prin frumusețea lor arhitecturală, dar și prin poveștile pe care le adăpostesc între pereții lor vechi de zeci de ani. Situată în inima Craiovei, această clădire istorică este un simbol al epocii sale, reflectând influențele arhitecturale europene ale momentului.

Casa Stoilov – Bolintineanu a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, servind inițial ca reședință pentru familia Stoilov, una dintre familiile influente ale orașului. Arhitectura sa impresionantă este rezultatul combinării stilurilor neoclasice cu elemente specifice perioadei belle époque, ce se manifestă în detaliile fine ale decorului exterior și interior.

casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj.jpg

De-a lungul anilor, casa a găzduit numeroase evenimente sociale și culturale, devenind un punct de întâlnire pentru elitele orașului. Interioarele sale bogat decorate cu fresce, sculpturi în lemn și vitralii sunt mărturii ale gustului rafinat al proprietarilor de atunci.

imagine-cu-casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj.jpg

Un element distinctiv al casei îl constituie biblioteca, care a fost cândva una dintre cele mai bogate colecții private din Craiova, având volume rare și manuscrise de o valoare inestimabilă, acum parte din patrimoniul cultural local.

Citește și:  Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului din Cluj-Napoca: Obiective turistice Cluj

ferestre-de-la-casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj.jpg

Pe lângă valoarea arhitecturală și istorică, Casa Stoilov – Bolintineanu este înconjurată de o grădină în stil vechi românesc, care completează frumusețea locului și oferă un spațiu de relaxare pentru vizitatori.

prim-plan-cu-casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj.jpg
casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj-monument-istoric.jpg

Recent, casa a fost restaurată cu scopul de a-i păstra caracterul original și de a-i permite să continue să fie parte activă a vieții culturale din Craiova, găzduind expoziții de artă, concerte și alte evenimente culturale.

placuta-de-la-casa-stoilov-bolintineanu-din-craiova-judetul-dolj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.