Casa Wass Otilia se află în oraşul Cluj-Napoca, fiind situată în Piaţa Unirii, la numărul 11. Este cunoscută şi sub denumirea „Casa cu cap de bour”, denumire provenită de la blazonul familiei Wass, care înfăţişează un cap de taur, botul animalului fiind străpuns de o săgeată.
Familia Wass a fost una dintre cele mai vechi şi mai bogate familii de pe teritoriul Clujului. A venit în această zonă în anul 1100, având în posesie toată Valea Fizeșului. A avut câţiva membri de seamă, printre care şi Miklos Wass, care a fost un castelan şi care a luptat împotriva lui Carol Robert de Anjou.
Un alt membru a fost Albert Wass, scriitor şi poate cel mai controversat membru al familiei, care a fost condamnat la moarte, după ce a fost declarat criminal de război. A fost acuzat de instigare la violenţă împotriva evreilor, însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, a fugit în SUA. În cele din urmă, s-a sinucis şi se pare că fiul său face parte din armata americană.
Casa Wass Otilia a luat numele de la contesa Otilia, ultimul membru al familiei nobiliare care a locuit aici. Contesa a fost o femeie admirată, pentru că era foarte deşteaptă, citită şi pentru că avea idei inovatoare, progresiste.
Vorbea mai mult de cinci limbi străine, acestea ajutând-o mult în cariera ei de traducător. A scris şi poezii, organizând frecvent, în această casă, saloane literare. De asemenea, se ocupa şi cu acţiunile caritabile, iar unul dintre unchii săi a caracterizat-o drept „enciclopedie ambulantă”, pentru că memoria ei era foarte bună.
După ce a murit, Otilia Wass a lăsat, prin testament, casa, cu toate piesele de mobilier şi documentele personale, în grija Societăţii Muzeale Ardelene. De asemenea, biblioteca sa, care conţinea un număr impresionant de volume, unele dintre ele rare, a donat-o Colegiului „Kun” din Orăştie.
Casa Wass Otilia a fost construită într-un stil renascentist, fiind declarată monument istoric şi arhitectural. De-a lungul timpului, clădirea a găzduit numeroase personalităţi, valoarea sa crescând din acest motiv. Cărturarul Gheorghe Şincai era un apropiat al familiei şi, cât a stat în această casă, s-a ocupat şi el de educaţia copiilor Wass, dar s-a ajutat şi de cărţile din bibliotecă pentru a-şi desăvârşi studiile.
De asemenea, casa i-a primit şi pe contesa Ana Bathory, omul de cultură Boloni Farkas Sandor, precum şi pe poetul Vorosmarty Mihaly şi pe politicianul Ferenc Deak. De altfel, acesta din urmă a vorbit, de la balconul casei, studenţilor care îl aşteptau cu făclii. În prezent, în Casa Wass Otilia funcţionează Hotelul Melody.
Clădirea a fost martora multor evenimente istorice și a trecut prin numeroase modificări de-a lungul anilor, fiecare adăugând un strat nou poveștii sale. Astăzi, Casa Wass Otilia este nu doar o atracție turistică, ci și un punct de referință pentru cei interesați de arhitectura tradițională și istoria Clujului.