Turistii care aleg sa-si petreaca vacanta in orasul portughez Lisabona trebuie sa stie ca fermecatoarea asezare are nenumarate secrete: unele sunt bine ascunse, pe cand altele dainuie, precum niste strajeri de nadejde, peste intreg orasul. Unul dintre acesti strajeri este Castelo de Sao Jorge, o fortificatie cu adevarat magnifica ce se afla pe varful uneia dintre cele sapte coline ale Lisabonei. De aici, din legendara si stravechea fereastra, spectacolul marelui oras este fascinant, castelul oferind o priveliste spectaculoasa asupra Lisabonei.
Castelo de Sao Jorge este, de fapt, un complex de fortificatii ce, la randul sau, este format din castelul propriu-zis, dar si din vestigiile primului palat regal. Amintirea vechiului palat nu a fost distrusa nicicum, ranile timpului fiind vizibile chiar si in zilele noastre. De indata ce intram pe poarta principala, construita undeva prin secolul al XIX-lea, pasii ne vor conduce aproape involuntar spre piata principala Praca d’Armas, unde se afla Turnul lui Ulise. Aici, turistii au sansa sa urmareasca spectacolul orasului printr-un periscop.
Ranile timpului nu au fost niciodata vindecate, iar amintirea istoriei zbuciumate inca guverneaza amenintator frumoasa constructie. Initial, pe culmea acestui deal, s-a construit o fortareata construita ce trebuia sa apere raul inainte de ocupatia vizigota. Dar destinul constructiei, ne spune istoria, avea sa fie altul: in cele din urma, fortareata a fost ocupata de sarazini, in secolul al VIII-lea. Inevitabil, maurii au au ajuns sa ocupe asezarea, ca mai apoi, sa fie alungati in anul 1147, in timpul asediului Lisabonei.
Cel care a avut un rol decisiv in alungarea maurilor de pe teritoriul portughez a fost primul rege al Portugaliei, Alfonso Henriques. Fortareata a devenit palat regal dupa indelungi lucrari de constructie, in anul 1255, cand Lisabona a fost declarata capitala regatului Portugaliei. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca palatul regal a capatat denumirea actuala in anul 1371, cand regele Ioan I, sotul printesei Filipa de Lancaster, a dispus inchinarea palatului Sf. Gheorghe.
Timp de cateva decenii, Castelo de Sao Jorge din Lisabona detinea un rol administrativ bine delimitat in tanarul regat al Portugaliei. A urmat o perioada indelungata in care castelul a inceput sa-si piarda treptat din importanta, mai cu seama odata cu ridicarea unui nou palat, strategic construit pe malurile raului Tag. E drept ca la dizgratia palatului regal de Sao Jorge au contribuit si pagubele provocate de cutremurul devastator din anul 1531.
Dupa ce a fost folosit drept cazarma militara si inchisoare, superba constructie a trecut printr-o alta perioada neagra, suferind grave pagube din cauza unui alt cutremur, de aceasta data in anul 1755. Peste doua secole, mai precis in anul 1940, Castelo de Sao Jorge a intrat intr-un program guvernamental de restaurare.