Castelul Bay se afla în localitatea Treznea din judeţul Sălaj şi este o clădire considerată controversată, din cauza celui care l-a ridicat, acesta fiind şi motivul pentru care primarul şi locuitorii sunt împotriva restaurării lui.

Bay1

Castelul a fost ridicat de groful Ferenc Bay, undeva pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Edficiul este unic în Transilvania, dar şi în Imperiul Austro-Ungar, conform specialiştilor. Castelul este alcătuit din două copuri şi se remarcă prin faptul că sunt legate printr-o “Punte a suspinelor”, o reproducere fidelă şi unică, în România, a celebrului pod din Veneţia. Cele două corpuri au fost împărţite între grof şi soţia lui, ambii provenind din familii de nobili. Cu toate acestea, corpul lui Bay era mai mare, pentru că familia lui se situa pe o treaptă mai înaltă a ierarhiei. Corpul contelui conţinea şi birourile, iar puntea care le lega simboliza căsătoria celor doi.

Bay2

Acest conte maghiar a locuit în Castelul Bay până în anul 1944, când şi-a luat familia şi a plecat din această zonă, fugind din calea armatei române. Familia, împreună cu câteva animale, s-au refugiat în localitatea Curtuişeni din judeţul Bihor, aflată lângă graniţa cu Ungaria, fiind locul în care locuia sora lui. Groful a fost declarat criminal de război, românii numindu-l autorul moral al evenimentelor care au avut loc la Treznea în anul 1940, în perioada horthysta. Atunci, au fost omorâţi 93 de localnici, iar locuitorii de astăzi nu pot trece peste acest aspect, dorindu-şi ca edificiul să fie demolat. Mai mult, localitatea a fost declarată, în anul 1955, localitate-martir a neamului românesc.

Citește și:  Gara Vatra Dornei Bai : Obiective turistice Suceava

Bay3

În timpul regimului comunist, Castelul Bay a fost transformat într-unul din sediile Cooperativei Agricole de Producţie şi apoi în sediul Circumscripției Sanitar-Veterinare. Cu toate că acum se află într-o stare foarte proastă, în acea perioadă, clădirea a fost destul de bine întreţinută. După Revoluţia din 1989, doi moştenitori ai contelui au încercat să revendice castelul, însă au fost refuzaţi, deoarece legile române nu acordă dreptul de proprietate celor care au fost declaraţi criminali de război. Castelul a fost părăsit definitiv în anul 1998.

castelul-bay.jpg

Deşi Castelul Bay este inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Sălaj, el se află într-o stare avansată de degradare, ajungând aproape o ruină. Dacă ar fi restaurat, castelul construit în stilul eclectismului neo-gotic ar fi un obiectiv turistic foarte căutat, iar acest lucru ar putea ajuta la dezvoltarea economică a zonei.

1 COMENTARIU

  1. Fata de asasinatele impotriva romanilor, comise de unguri in perioada hortysta, inclusiv si de catre acest conte IN TREZNEA SI CELELALTE LOCALITATI DIN SALAJ ,ar fi o impietate LA ADRESA CELOR UCISI si o crima ar fi restaurarea acestui castel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.