Castelul Blarney sau Caislean na Blaman (in irlandeza) este o fortareata medievala ce se afla in Blarney, langa Cork, Irlanda si langa Raul Martin. In prezent, mai exista doar cateva ruine din Castelul Blarney, si anume cateva camere si alte incaperi. Chiar si asa, constructia este de-a dreptul impresionanta, in special prin prisma arhitecturii sale. Fortificatia este cunoscuta drept Blarney Stone, in jurul careia s-au strans numeroase legende si povesti, care mai de care mai interesante. In sfarsit, familia MacCarthy a detinut puterea in Irlanda pana la ultimul descendent, si anume pana la al treilea conte de clan Carthy, care l-a urmat pe Iacob al II-lea in exil, in secolul al XVII-lea.

Castelul Blarney1

Fortareata familiei, Blarney Castle, a fost construita in anul 1446 de Cormac Laidhir McCarthy Lord de Muskerry, sub forma unui turn inalt de 26 metri care domina raul, precum si imprejurimile. La baza sa aveau sa fie sapate pivnite si temnite subterane, menita sa adaposteasca provizii. Numai ca fortificatia nu este cunoscuta neaparat datorita stilului arhitectonic, ori importantei istorice pe care, in definitiv, o are.

In fapt, Castelul Blarney este renumit datorita prezentei acolo a Pietrei Blarney (Blarney Stone). Se spune ca, daca o saruti, in timp ce infrunti pericolul atarnand cu capul in jos pe metereze si dupa ce ai urcat peste 100 de trepte, vei beneficia de harul elocintei sau macar al vorbirii. Cu alte cuvinte, omul care avea sa sarute aceasta piatra, in cele din urma, capata darul de a convinge, o putere mare de persuasiune, de a convinge oamenii.

Castelul Blarney11

 

Stim, de pilda, ca Winston Churchill a spus la un moment dat ca a avut probleme de exprimare, ii era teama, daca nu cumva e prea mult spus, sa vorbeasca in public, sa i se adreseze unui public numeros. Poate si de aceea, Churchill a sarutat piatra in anul 1912, in speranta ca va capata darul elocintei, asa cum atunci se presupunea. Si, de fapt, legenda continua chiar si astazi, mii de turisti venind aici in speranta ca, sarutand Piatra Blarney, vor capata si ei darul elocintei, vor capata curajul de a vorbi in public, sa se exprime cat mai bine cu putinta si cat mai convingator. Iar daca, inevitabil, ne gandim la radacinile acestei traditii, respectiv legende, trebuie sa mentionam ca acestea raman un mister. Exista, desigur, multe teorii, numai ca niciuna nu a fost certificata macar printr-o frantura de istorie.

Chiar si asa, cea mai elocventa frantura din istorie, daca vreti, se refera la episodul cu negocierile purtate intre Elisabeta I si Cormac McCarthy, Lord de Blarney, intr-o perioada in care regina incearca sa mai ia din puterea lorzilor irlandezi. El vorbea atat de mult, si era atat de evaziv incat, la un moment dat, regina l-a dat afara rostind: “Ajunge cu atata Blarney”. Altii, adepti entuziasti din secolul al XIX-lea ai renasterii celte, au identificat piatra ca fiind Lia Fail, pe care marii regi stateau in genunchi, cand erau incoronati la Tara, pe vremea celtilor pagani. Ba mai mult decat atat, se spune ca aceasta piatra tipa cand era atinsa de succesorul de drept.

Citește și:  Misiunea Alamo: Obiective turistice SUA - Texas

Castelul Blarney111

Se mai spune ca aceasta a fost piatra pe care isi odihnea capul personajul biblic Iacob, cand a vazut ingerii urcand si coborand o scara intinsa pana la cer. Si bineinteles ca la baza multor dintre aceste teorii nu stau foarte multe evenimente veridice, insa chiar si asa, trebuie sa admitem ca povestile care s-au strans in jurul Pietrei Blarney sunt de-a dreptul fascinante, asa ca, daca trecem prin Irlanda, respectiv prin Cork, trebuie neaparat sa vizitam Blarney Stone. Plus, nu trebuie sa uitam si constructia in sine, care, de altminteri, este la fel de impresionanta.

In sfarsit, Conacul Blarney, din apropiere, a fost construit in anul 1874, de familia Colthurst, intr-un maret stil baronial cu multe foisoare. Constructia se dorea a fi o resedinta confortabila in locul celei vechi si demodate. Si nu degeaba ne referim la acest conac, mai ales ca si in jurul acestuia s-au strans cateva povesti ori legende. Una dintre cele mai cunoscute spune ca, in gradinile infiintate in secolul al XIX- lea, se afla treptele dorintei, care trebuie urcate cu ochii inchisi pentru ca dorintele sa ni se indeplineasca.

Castelul Blarney1111

Si de aici, este aproape imposibil sa nu ne intrebam daca nu cumva si aceasta legenda nu este decat o alta reminiscenta a Scarii lui Iacob. Iar daca doriti sa vizitati aceasta zona, respectiv aceste constructii si ajungeti sa considerati, intr-un final, ca nu merita osteneala sa plecati la drum doar pentru aceste obiective turistice, trebuie sa aflati ca, in zona, se mai afla si alte puncte de interes turistic, sa nu mai mentionam de privelistile nemaipomenit de frumoase. De pilda, mai puteti vizita fabricile de stofa din apropiere, din secolul al XIX-lea, care prezenta si ele interes pentru vizitatori.

In fine, Castelul Blarney este un obiectiv turistic in adevaratul sens al cuvantului: este o constructie impresionanta, chiar daca la prima vedere poate parea doar o ruina, in jurul careia s-au strans multe povesti si legende care mai de care mai interesante. Iar daca sunteti interesati de micile teorii, spre exemplu, ale localnicilor cu privire la personajele celebre care au trecut pe aici ori cu privire la legendele vehiculate in jurul Castelului Blarney sau in jurul Pietrei Blarney, atunci cu siguranta trebuie sa vizitati acest loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.