Castelul Blomberg din Gârdani a fost construit pe malul drept al râului Someș, în comuna Gârdani din judeţul Maramureş. A fost ridicat între anii 1780 şi 1821, de către contele Blomberg.

Castelul Blomberg1

Acest conte a primit de la Iosif al III-lea, împăratul Imperiului Habsurgic, domeniul de la Gârdani, pe care şi-a ridicat castelul, dar şi 1500 de hectare de pădure. Deşi în acest loc nu există o aşezare propriu-zisă, la scurt timp de la începerea construcţiei edificiului, băştinaşii care îşi duceau existenţa în poienile din pădure au întemeiat o aşezare, în jurul clădirii. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest conte, însă localnicii au învăţat de la strămoşii lor că era un om destul de crud.

Blomberg2

Castelul Blomberg a rămas în posesia acestei familii până în anul 1945 când membrii ei au fost nevoiţi să plece din România. Clădirea a fost luată de stat şi transformată în diverse scopuri. A fost, în primul rând, şcoală pentru copiii din sat, iar din 1957 şi până în 1963 s-au organizat tabere şcolare republicane, desfăşurate numai pe parcursul verii. Astăzi, încă se mai pot vedea un amfiteatru şi o sală de clasă organizate în aer liber – sunt prezente câteva mese şi bănci şcolare.

Citește și:  Muzeul Ceasului: Obiective turistice Prahova

În anul 1963, şcoala specială pentru copiii cu deficienţe mintale de la Coștiui este mutată în interiorul Castelului Blomberg. În anul 2011, această şcoală a fost desfiinţată, pentru că edificiul a fost retrocedat. Deşi autorităţile nu ştiau de existenţa unor moştenitori legali, iată că ei există şi şi-au intrat deja în drepturi.

castelul-blomberg-din-gardani.jpg

Pe lângă Castelul Blomberg, cei din Gârdani se mândresc şi cu un copac, aflat în curtea edificiului. Copacul este un Ginkgo Biloba şi, deşi este specific Chinei şi Japoniei, s-a adaptat la condiţiile de la noi din ţară. Are o înălţime de 20 de metri, un diametru de aproape un metru şi o vârstă de aproximativ 200 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.