Castelul Blomberg din Gârdani a fost construit pe malul drept al râului Someș, în comuna Gârdani din judeţul Maramureş. A fost ridicat între anii 1780 şi 1821, de către contele Blomberg.

Castelul Blomberg1

Acest conte a primit de la Iosif al III-lea, împăratul Imperiului Habsurgic, domeniul de la Gârdani, pe care şi-a ridicat castelul, dar şi 1500 de hectare de pădure. Deşi în acest loc nu există o aşezare propriu-zisă, la scurt timp de la începerea construcţiei edificiului, băştinaşii care îşi duceau existenţa în poienile din pădure au întemeiat o aşezare, în jurul clădirii. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest conte, însă localnicii au învăţat de la strămoşii lor că era un om destul de crud.

Blomberg2

Castelul Blomberg a rămas în posesia acestei familii până în anul 1945 când membrii ei au fost nevoiţi să plece din România. Clădirea a fost luată de stat şi transformată în diverse scopuri.

A fost, în primul rând, şcoală pentru copiii din sat, iar din 1957 şi până în 1963 s-au organizat tabere şcolare republicane, desfăşurate numai pe parcursul verii. Astăzi, încă se mai pot vedea un amfiteatru şi o sală de clasă organizate în aer liber – sunt prezente câteva mese şi bănci şcolare.

În anul 1963, şcoala specială pentru copiii cu deficienţe mintale de la Coștiui este mutată în interiorul Castelului Blomberg. În anul 2011, această şcoală a fost desfiinţată, pentru că edificiul a fost retrocedat. Deşi autorităţile nu ştiau de existenţa unor moştenitori legali, iată că ei există şi şi-au intrat deja în drepturi.

castelul-blomberg-din-gardani.jpg

Pe lângă Castelul Blomberg, cei din Gârdani se mândresc şi cu un copac, aflat în curtea edificiului. Copacul este un Ginkgo Biloba şi, deşi este specific Chinei şi Japoniei, s-a adaptat la condiţiile de la noi din ţară. Are o înălţime de 20 de metri, un diametru de aproape un metru şi o vârstă de aproximativ 200 de ani.

Grădinile și terenurile înconjurătoare, acum parțial sălbatice, oferă o imagine asupra modului în care natura și arhitectura se pot îmbina armonios. Interiorul castelului, deși nu este întotdeauna accesibil publicului, păstrează elemente originale care evocă luxul și detaliile fine ale epocii sale de glorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.