Castelul Magna Curia („Curtea Mare”) este situat în municipiul Deva, aproape de parcul oraşului, pe Bulevardul 1 Decembrie, nr. 39. Edificiul mai este cunoscut şi sub numele de castelul Bethlen, fiind cea mai veche clădire monument istoric din Deva care s-a păstrat până în prezent.
Pe locul unde acum se află castelul Magna Curia, în anul 1582, căpitanul garnizoanei cetăţii din Deva, Francisc Geszty, a construit o clădire ce va fi ulterior utilizată ca reşedinţă de către Sigismund Bathory, Gheorghe Basta, Ştefan Bocskay, Gabriel Bathory şi Gabriel Bethlen.
Locuinţa a fost modificată radical la începutul secolului al XVII-lea, sub conducerea lui Gabriel Bethlen, luând astfel naştere palatul Magna Curia, realizat într-un stil arhitectural renascentist. La începutul secolului al XVIII-lea, clădirea trece printr-un nou proces de refacere şi capătă un aspect baroc, păstrat până astăzi.
Castelul Bethlen a ajuns în proprietatea statului român în anul 1918, după Marea Unire, iar din 1938 în clădire a fost amenajat Muzeul de Istorie al judeţului Hunedoara.
În prezent, Palatul Magna Curia găzduieşte Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. În perioada 1998-2006, castelul a fost restaurat, iar la sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce include şi o serie de depozite în care se păstrează colecţiile muzeale.
Castelul este legat de povestea de dragoste dintre contele Bethlen Ștefan și Maria Szechy, cunoscută sub numele de Venus de Murany. Frumusețea și povestea lor de iubire adaugă un farmec aparte castelului, atrăgând numeroși vizitatori curioși să afle mai multe despre această legendă.
Castelul Magna Curia se remarcă și prin sistemul său de aprovizionare cu apă, realizat printr-un apeduct din țevi ceramice ce aducea apa de pe dealul cetății. În interiorul castelului, se pot observa diverse camere destinate oficialilor și personalului, care reflectă organizarea riguroasă și viața de zi cu zi a curții nobiliare.
Castelul este deschis publicului de marți până duminică, iar vizitatorii sunt încurajați să participe la tururile ghidate pentru a înțelege mai bine istoria și importanța acestui monument.
Pe lângă expozițiile permanente, muzeul organizează periodic evenimente culturale și expoziții temporare, menite să promoveze patrimoniul local și național. Aceste evenimente includ prezentări, ateliere și conferințe care atrag un public divers și interesat de istoria și cultura zonei.