Castelul Mikes – Szentkereszty se află în localitatea Zagon, judeţul Covasna. A fost una dintre proprietăţile familiei Mikes, una dintre cele mai bogate familii de nobili din Transilvania. Se spune că a fost casa natală a lui Kelemen Mikes.

Kelemen Mikes s-a născut în Zagon, însă cea mai mare parte a vieţii sale a petrecut-o în Zăbala unde familia are un alt edificiu impunător. A fost pajul principelui Transilvaniei Ferenc Rakoczi, alături de care a trăit în exil în Turcia. După ce principele a murit, a rămas în exil până la sfârşitul vieţii. Kelemen Mikes este cunoscut nu numai ca o figură politică, ci şi ca eseist şi scriitor. A devenit cunoscut datorită “Scrisorilor din Turcia”, fiind numit chiar “Goethe al Ungariei”. Cu ajutorul acestor scrisori, el a pus bazele prozei maghiare, fiind, astfel, considerat primul prozator al literaturii din Ungaria.

Castelul Mikes – Szentkereszty a fost ridicat în anul 1632, fiind un edificiu care a beneficiat de multe modificări în secolele următoare. Anul construcţiei lui a fost descoperit datorită unei gravuri de pe grindă, care conţine şi iniţialele B:M şi E:D. După ce bunurile familiei Mikes au fost confiscate, castelul a intrat în posesia familiei Szentkereszty, acesta fiind motivul pentru care are cele două nume în denumire.

Citește și:  Mina de sare de la Turda: Obiective turistice Cluj

Forma pe care o are astăzi Castelul Mikes – Szentkereszty datează din anul 1903, modificările fiind făcute de Zsigmond Szentkereszty. Dacă acoperişul şi clădirea în formă dreptunghiulară păstrează încă stilul secolelor XVII-XVIII, intrarea cea mică a fost înlocuită cu un portic de dimensiuni mai mari, cu coloane, caracteristic unui stil mai nou.

castelul-mikes-szentkereszty.jpg

Castelul Mikes – Szentkereszty este situat chiar în centrul comunei, iar în momentul actual funcţionează în el casa de cultură şi un mic muzeu. Au fost amenajate câteva saloane care prezintă vieţile şi operele mai multor artişti de origine maghiară. Printre aceştia, se numără istoricul Csutak Vilmos şi actriţa Kiss Manyi, cei doi petrecând părţi din viaţă în aceste locuri. Kiss Manyi este una dintre actriţele cu care maghiarii se mândresc, aceasta câştigând numeroase premii importante.

Având în vedere că este un muzeu, Castelul Mikes – Szentkereszty poate fi vizitat doar în anumite zile şi în anumite ore. Comuna Zagon este foarte mândră de Kelemen Mikes, lucru demonstrat şi de faptul că parcul de aici îi poartă numele, iar în interiorul acestuia se poate admira un monument ridicat în onoarea lui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.