Castelul Nopcsa se găseşte în localitatea Săcel din judeţul Hunedoara şi a fost una dintre reşedinţele familiei Nopcsa, care a primit titulatura de “cea mai ciudată familie din Transilvania”. A fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea, într-un stil arhitectural sobru.
Castelul Nopcsa de la Săcel a fost martorul unei lumi de mult timp apuse: aici, veneau baroni şi contese, care participau la balurile frumos organizate de această familie.
Familia Nopcsa, a cărei istorie este strâns legată de trecutul multor familii nobiliare din Transilvania, cum ar fi cea a Huniazilor, a avut membri de seamă – unii dintre ei au fost prefecţii Comitatului Hunedoara, în timp ce alţii au fost membrii Casei Regale sau cavaleri cu diverse ordine imperiale.
Bărbaţii Nopcsa, pentru că fiecare generaţie a avut un singur descendent masculin, se remarcau prin faptul că erau aventurieri, îndrăzneţi şi învăţaţi.
Familia Nopcsa a fost atestată pentru prima dată în anul 1367, când se numea Nopchia (tradus prin “noapte”). Denumirea ulterioară a fost dobândită după maghiarizarea din 1701, când mai multe familii renumite au fost nevoite să îşi adapteze numele. Cel mai cunoscut membru al familiei a fost Laszlo Nopcsa, un personaj controversat.
Deşi familia fusese maghiarizată, s-a considerat întotdeauna român şi chiar a participat la Adunarea Naţională a Românilor la Blaj, în anul 1848. Tot despre el se spune că a fost celebrul Față Neagră, un fel de Robin Hood al românilor, care fură de la nobili pentru a-i ajuta pe cei cu posibilităţi financiare limitate.
După moartea lui Laszlo, a venit rândul nepotului său să devină celebru. Francisc Nopcsa, cunoscut şi după numele Ferenz sau Franz, a avut o viaţă similară celorlalţi descendenţi ai familiei – a fost un copil şcolit, însă viaţa sa s-a schimbat odată cu o descoperire făcută pe domeniul de la Sânpetru.
Sora sa a găsit în curtea casei câteva oase ale unui animal necunoscut atunci, iar Francisc şi-a dedicat următorii ani studiindu-le. Ceea ce a descoperit a fost o premieră pentru paleontologia vertebratelor: oasele aparţineau unor dinozauri pitici, adică ultimii dinozauri care au trăit la sfârşitul erei mezozoice.
Având în vedere că a fost martorul unei familii controversate şi este el însuşi un edificiu important, Castelul Nopcsa a fost introdus pe lista monumentelor istorice din judeţul Hunedoara, însă nu este deschis publicului.
Se află într-o stare avansată de degradare, existând riscul permanent ca bucăţi din clădire să se prăbuşească. Consiliul Judeţean Hunedoara a interzis accesul în orice circumstanţă, tocmai pentru a evita eventualele accidente.
Se pare că lucrurile nu vor rămâne aşa, pentru că autorităţile din Hunedoara vor să introducă edificiul într-un proiect sprijinit de Norvegia, care va transforma Castelul Nopcsa într-un Institut de Educaţie şi Cercetare Paleontologică.
Cunoscută drept „cea mai ciudată familie din Transilvania”, familia Nopcsa a fost implicată în numeroase activități științifice și explorări, incluzând descoperiri paleontologice remarcabile și studii de etnografie. Această dualitate între personalitatea excentrică a membrilor săi și contribuția serioasă la știință adaugă un strat de mister și fascinație în jurul castelului.