Construit in anul 1475, la frontiera de est a Suediei, de catre Erik Axelsson, Castelul Olavinnlinna este cea mai nordica structura medievala din lume. Lucrarile de constructie ale impresionantei fortarete au inceput la comanda lui Axelsson, regent al Suediei, in timpul crearii Uniunii de la Kalmar, intre Norvegia, Suedia, Islanda si Danemarca, acesta dorind sa apere regatul de eventualele atacuri ale Rusiei, pe atunci Marele Ducat al Moscovei. Castelul situat pe o insula in Kyronsalmi, dintre lacurile Haukivesi si Pihlajavesi, este dovada faptului ca s-au dus adevarat lupte intre regatul Suediei si Marele Ducat al Rusiei pentru teritoriul finlandez.

Castelul Olavinnlinna1

De altfel, rusilor le-a displacut profund decizia suedezilor de a ridica aici, la granita, o structura cu scop defensiv. Chiar si asa, se pare ca suedezii s-au gandit inainte la fiecare detaliu; astfel, castelul avea sa fie construit strategic pe insula stancoasa, loc ce permitea o buna aparare si, mai mult, un ragaz, in cazul in care suedezii trebuiau sa pregateasca si un atac pentru a se apara. Spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in cazul altor astfel de structuri, lucrarile de constructie la Castelul Olavinnlinna au fost, cand si cand, perturbate de rusi, acestia considerand ca fortareata se afla pe partea lor de granita.

De fapt, Marele Ducat al Rusiei stia ca aceasta fortareata nu va face nimic altceva decat sa intarzie lupta pentru teritoriul finlandez, desigur, in favoarea regatului Suediei. Mai mult decat atat, aceste dispute cu privire la pozitia castelului din Finlanda aveau sa duca, intr-un final, dupa indelungate lupte pe parcursul secolelor, la izbucnirea Marelui Razboi al Nordului, in 1700, cand rusii au si reusit sa ocupe castelul.

Citește și:  Monumentul împăratului Askia: Obiective turistice Mali - Gao

Castelul Olavinnlinna11

Aceasta miscare a reprezentat pentru Marele Ducat al Rusiei inceputul victoriei, deoarece rusii au ramas la Olavinnlinna intre 1714 si 1721; mai tarziu, acestia aveau sa ocupe castelul iarasi, intre anii 1743 si 1809, perioada in care Finlanda a devenit un mare ducat separate, sub dominatia Rusiei. Numai ca, mult mai tarziu, Finlanda a devenit independenta, drept pentru care Castelul Olavinnlinna si-a pierdut din importanta. Mai precis, locul nu mai avea aceeasi importanta strategica, din cauza schimbarilor atat politice, cat si pe plan geografic.

In prezent, Castelul Olavinnlinna, obiectiv turistic inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, se afla langa orasul Savonlinna, Finlanda. A fost intarit, de-a lungul vremii, cu turnuri si alte structuri, insa a avut nevoie si de lucrari de restaurare, deoarece in anii 1860, impresionanta fortareata a trecut prin doua incendii devastatoare, care au produs structurii mari pagube. Castelul Olavinnlinna a fost restaurant intre anii 1961 si 1975. Dupa ce aceste lucrari de restaurare au fost finalizate, fortareata avea sa fie gazda mai multor evenimente culturale si cu caracter social, iar acum este una dintre cele mai populare atractii turistice din Finlanda.

Castelul Olavinnlinna111

Tot aici, se organizeaza, in fiecare vara, incepand cu anul 1912, si Festivalul de Opera de la Savonlinna, eveniment ce atrage mii si mii de iubitori de opera in fiecare an. Totodata, castelul din piatra mai este gazda si unor mici expozitii, printre care amintim de Muzeul Castelului, in care vizitatorii pot vedea artefacte gasite in castel, dar si Muzeul Ortodox, cu diferite icoane si alte artefacte religioase, stranse atat din Finlanda, cat si din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.