Castelul Purgly este amplasat în localitatea Şofronea, la 15 kilometri de municipiul Arad, fiind construit într-un stil inspirat de castelul Huniazilor din Hunedoara. Potrivit unor surse, castelul a fost ridicat în jurul anului 1789, însă prima menţiune documentară a sa datează de-abia din anul 1889, într-un act legat de un schimb de terenuri.

Construcţia edificiului a avut două etape: primele clădiri au fost realizate până în 1850, iar lucrările au fost finalizate în 1889. Cel care a dat castelului înfăţişarea sa actuală a fost baronul Janos Purgly.

În timpul regimului comunist, castelul a devenit GAS, apoi sediu CAP, fiind avariat şi lăsat în paragină. După anul 1989, clădirea a fost privatizată şi renovată, iar în prezent aici s-a deschis şi un ştrand termal, în stilul băilor romane, funcţional pe tot parcursul anului. De asemenea, castelul găzduieşte numeroase conferinţe, congrese şi alte evenimente. Lucrările de refacere s-au desfăşurat în perioada 1995 – 2007, ulterior castelul fiind redeschis publicului.

Citește și:  Bustul lui Adrian Adamiu din Botosani : Obiective turistice Botoşani

castelul-purgly.jpg

Pe domeniul Purgly, se află castelul, anexele şi un parc mare, ocupând o suprafaţă totală de 5 hectare. Corpul central este construit în stil eclectic, cu un donjon în stil medieval, având faţada dantelată şi mai multe tunuri mici, specifice arhitecturii feudale. Interiorul castelului păstrează forma iniţială. La parter, se află sufrageria, salonul şi sala mare, ce se remarcă prin ornamentaţia bogată. Scara şi vitraliile ferestrelor au fost refăcute recent, astfel că în prezent acestea şi-au redobândit strălucirea de altădată.

Castelul Purgly este înscris în patrimoniul naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.