Catedrala din Granada, Spania, este o grandioasa biserica crestino-maura, un monument dedicat vremurilor in care Spania a condus un mare imperiu. Acest lacas sfant este cu atat mai impresionant, cu cat lucrarile de constructie au durat 180 de ani. Constructia acestui edificiu a inceput in anul 1523, iar ultima caramida a fost asezata de abia in anul 1704, aceasta intarziere fiind cauzata in mare parte de raspandirea epidemiei precum ciuma bubonica, cunoscuta sub denumirea de Moartea Neagra. Aceasta boala a omorat milioane de oameni pe tot batranul continent.

Catedrala din Granada1

Pe de alta parte, durata enorma a lucrarilor de constructie la catedrala din Granada ar trebui sa ne spuna ca acest lacas sfant a fost ridicat de cateva generatii de muncitori si artizani, artisti si arhitecti, care insa au apartinut aceleiasi familii. Tocmai de aceea, nu intamplator, stilurile arhitectonice diferite, de la gotic la renascentist, au fost combinate intr-atat de armonios precum putem vedea chiar si in zilele noastre.

Catedrala din Granada a fost construita pe amplasamentul Marii Moschei, structura ridicata de mauri in epoca in care acestia au ocupat aceasta mare regiune a Spaniei. Important de mentionat este ca maurii au venit pe pamant spaniol in secolul al VIII-lea, ajutand la raspandirea aici a noii religii a Islamului.

Catedrala din Granada11

Dupa aceasta perioada, in care regiunea spaniola a fost stapanita de mauri, monarhii spanioli crestini au decis sa transforme vestigiile vechii structuri a Marii Moschei intr-una dintre cele mai impresionante si deopotriva frumoase biserici din cate exista in regat. Doar interiorul acestei catedrale poate fi considerat o adevarata capodopera artei renscentiste. Odata ce pasim in lacasul sfant din Granada, vom ramane impresionati de cele doua orgi imense, ornamentate cu decoratiuni aurite, realizate undeva prin secolul al XVIII-lea.

Citește și:  Capela Craniilor: Obiective turistice Polonia - Kudowa-Zdrój

Catedrala din Granada, inconjurata de alei si strazi inguste, in care zace amintirea straveche a maurilor, are cateva capele si cinci nave, printre care demne de mentionat sunt Capilla Mayor, adica Capela Principala, si Capilla Real, respectiv Capela Regala.

Catedrala din Granada111

Tot aici, se afla si o colectie fascinanta de arta, ce include capodopere semnate de Sandro Boticelli, Rogier van der Weyden si Alonso Cano precum si cateva morminte regale realizate din marmura de Carrara. In sfarsit catedrala din Granada nu este doar un monument de o importanta istorica deosebita, ci si un edificiu in care inca mai putem ghici vremurile de mult timp apuse, care au stat sub semnul unor schimbari definitive. Totodata, acest lacas sfant pare sa fi fost ridicat pentru a rezista in viitor si pentru a evoca epoca in care Spania s-a aflat in fruntea unui mare imperiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.