Catedrala din Sevilla, Spania, este, inainte de toate, una dintre cele mai frumoase si deopotriva impresionante constructii din intreaga lume; ba, mai mult decat atat, pe langa faptul ca este cea de-a treia biserica din lume ca marime din lume, catedrala din Sevilla este un extraordinar exemplu de arhitectura gotica, an de an, acest edificiu fiind vizitat de mii de turisti, marea majoritatea a acestora ramanand impresionati atat de dimensiunea constructiei propriu-zise, cat si de grandoarea arhitecturala pe care putine alte catedrale o mai au.

Catedrala din Sevilla1

Iar istoria acestui edificiu este foarte interesanta, chiar daca, curios sau nu, se inscrie in lungul sir al lacaselor sfinte care au fost construite in asemenea imprejurari. De fapt, la inceput, pe acest loc se afla o moschee a Almohazilor, demolata de spaniolii care intentionau sa construiasca o biserica impozanta, menita sa reflecte pozitia orasului ca infloritor centru comercial.

Astfel, lucrarile aveau sa inceapa undeva prin anul 1400, mai precis pe fundatia rectangulara a moscheii, iar lucrarile de constructie au durat 100 de ani. Si nu e de mirare, intrucat chiar si in zilele noastre Catedrala din Sevilla este un veritabil giuvaier arhitectural, ilustrand poate cel mai bine stilul gotic. In schimb, ceea ce a ramas din moscheea originara este Patio de los Naranjos (Curtea Portocalilor), curtea de acces unde credinciosii musulmani isi spalau mai intai mainile si picioarele in havuz, iar acesteia i s-a adaugat un minaret intre anii 1184-1196. Ba chiar, nu putem sa nu remarcam forma fundatiei, cel putin stranie, pentru o asemenea catedrala, insa aceasta se explica prin faptul ca lacasul sfant a fost ridicat pe o fundatie rectangulara, specifica unei moschei, in cazul de fata, a Almohazilor.

Catedrala din Sevilla11

Dincolo de aceste detalii, mai mult sau mai putin importante, Catedrala din Sevilla ocupa un loc fruntas in topul celor mai frumoase catedrale din lume, impunandu-se atat prin marime, cat si prin frumusetea si uncitatea ornamentelor si elementelor apartinand stilului gotic. Si asa cum era si normal, catedrala a trecut prin mai multe schimbari de-a lungul vremii, ca si moscheea care a existat initial in acest loc; revenind, deci, la aceasta din urma, de mentionat este faptul ca, in anul 1198, in varful turnului au fost adaugate patru sfere din cupru, distruse intr-un cutremur din anul 1356.

Citește și:  Orasul Alanya: Obiective turistice Turcia - Antalya

Mai tarziu, cand a fost construita catedrala, minaretului de altadata i s-au adaugat un clopot si o cruce crestina, ceea ce l-a transformat intr-o clopotnita. Clopotnita avea sa fie finalizata in anul 1568, mai cu seama prin adaugarea unei giurete de 3,5 metri, in forma de femeie, pentru determinarea intensitatii vantului, care simbolizeaza credinta crestina, creatia, daca vreti, absoluta a artistului Bartolome Morel.

Catedrala din Sevilla111

Inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Catedrala din Sevilla, Spania, a fost conceputa si restaurata de-a lungul anilor de arhitectii Alonso Martinez, Pedro Dancart, Carles Galtes de Ruan si de Alonso Rodriguez. Mai mult, vizitatorii, care vor trece pragul acestui minunat loc, vor ramane uimiti si de interiorul catedralei, impresionant datorita picturilor, sculpturilor in piatra si in lemn, dar si a imbinarii stilurilor gotic, renascentist, baroc si spaniol.

Catedrala din Sevilla1111

Numai ca unul dintre cele mai importante puncte de atractie ale catedralei este, fara doar si poate, exploratorul Cristofor Columb si monumentul funerar al acestuia, ce dateaza chiar din secolul al XIX-lea, unde se spune ca ar fi depuse ramasitele sale pamantesti. Asa ca daca va doriti sa vizitati Catedrala din Sevilla, pregatiti-va sa vedeti, nu un monument, nu un lacas sfant, ci una dintre cele mai frumoase opere de arta ale umanitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.