Situată pe strada Matei Basarab, nr. 14, Catedrala Mitropolitană din Craiova poartă hramul „Sfântul Dimitrie” (sărbătorit la 26 octombrie), sfânt care este şi protectorul oraşului.
Data la care a fost ridicată această biserică nu se cunoaşte cu exactitate. Conform unor surse, lăcaşul de cult ar fi fost construit în timpul fraţilor Petru şi Asan (secolul al XII-lea), al lui Ioan al Cumanilor (1230) sau chiar în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418).
Prima atestare documentară clară a bisericii Sfântul Dimitrie datează din anul 1645, când este menţionată ca „Biserica Domnească de Craiova”, în timp ce în alte izvoare apare sub denumirea de „Băneasa”.
Numele de „Domnească” provinde de la faptul că din familia Craioveştilor, ctitorii săi, s-au tras câţiva dintre domnitorii Ţării Româneşti: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Ctitor prim este considerat a fi boierul Barbu Craiovescu.
Biserca Domnească a fost refăcută de în 1651, de către Matei Basarab, iar ulterior renovată şi consolidată în 1690 de fostul mare armaş Petru Obedeanu şi în 1724 de fiul său, stolnicul Constantin Obedeanu, în vremea căruia este pictată din nou. Din 1765, biserica devine metoc al Episcopiei Râmnicului.
Afectată grav de cutremurul din anul 1838, biserica va fi închisă în 1849, din cauza stării avansate de degradare. Patruzeci de ani mai târziu, edificiul este dărâmat în totalitate şi refăcut de la zero de către arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy, cu sprijinul regelui Carol I şi al reginei Elisabeta.
Picturile interioare au fost executate de artiştii francezi Menpiot şi Bories în perioada 1907-1933, picturile ornamentale din biserică şi din pridvor îi aparţin pictorului german Gustav Nill, iar pictorul gorjean Keber a decorat catapeteasma.
Construită în stil bizantin, biserica „Sfântul Dimitrie” are un plan în crucea greacă, cu pridvor deschis, o turlă pe naos şi două pe pronaos. Noua biserică a fost sfinţită la 26 octombrie 1933 de către Episcopul Bartolomei al Râmnicului – Noul Severin.
Din data de 25 martie 1939, Biserica „Sfântul Dimitrie” a fost ridicată la rang de Catedrală Mitropolitană, Arhiepiscopia Craiovei devenind Mitropolie în vremea mitropolitului Firmilian.
Cutremurul din anul 1977 avariază biserica, astfel că aceasta este consolidată şi resfinţită; slujba a avut loc pe 26 octombrie 1978 şi a fost celebrată de către mitropolitul Nestor al Olteniei.
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova adăposteste moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana.
De-a lungul anilor, catedrala a devenit un centru vital pentru comunitatea ortodoxă din Craiova, găzduind evenimente religioase majore și sărbători care atrag mii de credincioși și vizitatori din toate colțurile țării.
În plus, Catedrala Mitropolitană servește și ca un centru de patrimoniu cultural, oferind tururi ghidate care educă publicul despre istoria și arhitectura locului, precum și despre importanța sa în peisajul religios și cultural românesc.
Complexul catedralei include și alte clădiri administrative și religioase, precum reședința mitropolitană, care sunt deschise pentru explorare, oferind vizitatorilor o perspectivă mai largă asupra rolului Bisericii în societatea românească contemporană.