Cavoul Arizan din Roșiorii de Vede, un simbol al sacrificiului și devotamentului necondiționat, este mărturia vie a unui act eroic care a salvat orașul din ghearele distrugerii. Situat în județul Teleorman, acest monument istoric poartă povestea impresionantă a familiei Arizan, care și-a donat întreaga avere pentru a salva orașul de la distrugere în timpul Primului Război Mondial.

prin-plan-cu-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

La începutul secolului XX, Roșiorii de Vede a devenit primul oraș ocupat de trupele germane la est de Olt. Aflându-se într-o situație disperată, orașul a fost salvat de Dumitru Arizan, un industriaș local, care a plătit o sumă colosală de 500.000 lei aur pentru a evita execuția ostaticilor și incendierea orașului. Această sumă, care a adus familiei Arizan la faliment, nu a fost niciodată returnată de Primărie.

intrarea-in-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

Dumitru Arizan, un om cu un profund sentiment de apartenență și iubire față de orașul său, a ales să sacrifice bunăstarea personală și financiară pentru binele comunității. Această acțiune eroică a rămas în memoria colectivă a locuitorilor, fiind un exemplu rar de altruism și devotament.

Citește și:  Mormântul Pictorului Nicolae Grigorescu din Câmpina: un omagiu adus unui maestru al artei

portita-de-fier-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

Cavoul familiei Arizan, situat în Roșiorii de Vede, servește drept un memorial al curajului și sacrificiului acestei familii. Monumentul este vizitat de numeroși turiști și cercetători, fiind o mărturie a istoriei tumultuoase a orașului și a contribuției familiei Arizan la salvarea acestuia.

cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

Povestea lui Dumitru Arizan și a familiei sale continuă să inspire și astăzi, fiind un simbol al iubirii necondiționate față de oraș și comunitate. Este un exemplu remarcabil de patriotism local, care merită cunoscut și apreciat de fiecare vizitator al cavoului și al orașului Roșiorii de Vede.

detalii-ornamentale-de-pe-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg
una-dintre-fatadele-de-la-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg
imagine-din-lateral-cu-cavoul-arizan-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.