Graaalul/ Sfântul Graal, potrivit tradiţiei creştine, este vasul sacru, cupa de smarald din care a băut Iisus Hristos, la Cina cea de taină, şi în care Iosif din Arimateea, cel care a cerut permisiunea, lui Pillat din Pont, de a coborî de pe cruce trupul lui Iisus, ar fi strâns sângele lui Hristos, după Răstignire.

În literatura Evului Mediu, în poemele lui Chretien de Troyes (Le conte du Graal) sau în lucrarea lui Eschenbach (Parcival), de exemplu, Graalul a fost imaginat în diverse feluri, fie ca un pocal, obiect real, pământesc, fie ca simbol al unei căutări spirituale.

Albert Beguin, scriitor şi estetician elveţian, din prima jumătate a secolului al XX-lea, punând în relaţie semnificaţiile Graalului cu ceremonialul religios creştin, afirma că acesta îl reprezintă pe Hristos, care s-a sacrificat pentru oameni, dar simbolizeaza şi « harul » divin hărăzit discipolilor lui. În viziunea aceluiaşi autor, Răstignirea, Cina cea de Taină şi Euharistia (impartasirea cu paine si vin) sunt inseparabile, iar “ceremonia Graalului” constă în revelarea lor, conferind împărtăşaniei sensul cunoaşterii persoanei lui Iisus Hristos şi participarea la jertfa sa mântuitoare. Prin extensia sensului, aşadar, Graalul poate fi interpretat şi ca o căutare continuă a desăvârşirii interioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.