Ce sunt dinozaurii? – Pentru a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa pornim de la semnificatia termenului ,,dinozaur” care este compus din cuvintele grecesti ,,deinos”- teribil si ,,sauros” – soparla, deci traducerarea literara ar fi de ,,soparla ingrozitoare” sau ,,soparla incredibil de mare”.
Majoritatea dintre noi cred despre dinozauri ca ar fi reptile antice terestre, animale uriase stravechi, reptile care zboara sau chiar un fel de balauri inspaimantatori cu dinti mari infioratori si vesnic flamanzi. Indiferent de imaginea pe care o avem in minte cu siguranta nimeni nu a vazut vreodata un dinozaur viu, pentru a avea perfecta dreptate. De asemenea, nimeni nu stie cu exactitate daca dinozaurii puteau scoate sunete sau traiau in tacere sau nu are idee cum era pielea acestor animale, ce culoare avea.
Cuvantul ,,dinozaur” a fost folosit prima data in anul 1941 de savantul englez Dr. Richard Owen fapt pentru care a fost numit ,,parintele dinozaurilor”. Prin termenul ,,dinozaur” s-a incercat definirea simpla a animalelor disparute cu milioane de ani in urma si cunoscute de noi doar prin urmele lasate in rocile trecutului, prin numeroasele ramasite fosile conservate in timp.
Ideea ca toti dinozaurii ar fi fost animale fioroase de dimensiuni enorme este un pic exagerata tinand cont ca in realitate multi dintre ei erau mici cam cat un caine sau un curcan, iar cei foarte mari erau destul de calmi si timizi cum sunt oile din zilele noastre. Desigur ca nu se poate spune acelasi lucru despre anumite specii feroce, iar in acest sens trebuie sa-l amintim pe teribilul Tyrannosaurus Rex – considerat cel mai mare carnivor terestru, ce raspandea frica in jurul sau si distrugea totul in calea lui. Dintre erbivorele care aveau dimensiuni enorme trebuie amintit imensul Brachiosaurus – un pasnic urias de 26 m lungime si 38 de tone.
Totusi, in timpul geologic indepartat, nu toate animalele mari ce au trait atunci erau dinozauri in sensul adevarat al cuvantului. Au existat si alte specii de vietuitoare de dimensiuni mari – reptile cu aripi cum erau, de exemplu, pterozaurii, sau reptilele-pesti exemplificate prin Ichtyosaurus sau reptilele marine cu gat lung si picioare in forma de aripioare inotatoare. Toate aceste reptile au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, unele populau aerul deci puteau zbura, altele se scufundau in adancurile marilor deci puteau inota. Doar dinozaurii au fost animale terestre, viata lor era strans legata de uscat si de apele raurilor, lacurilor, baltilor in care se scaldau sau le traversau inotand.
Toti dinozaurii erau reptile la fel cum azi sunt broastele testoase, soparlele, serpii, aligatorii, crocodilii – si o caracteristica importanta a lor era ca traiau in aer liber, respirau prin intermediul plamanilor si obisnuiau sa depuna oua in cuiburi care le asigurau urmasii si perpetuarea speciei.
Comparativ cu reptilele a caror temperatura corporala nu era constanta (depindea de mediul inconjurator), la dinozauri metabolismul era intensiv, iar corpurile lor se banuieste ca aveau o temperatura constanta. Multe specii de dinozauri aveau mersul biped, altele si biped si patruped sau numai patruped, iar anumite grupe de dinozauri aveau sangele cald.
Spre deosebire de aumite specii de reptile cu dimensiuni reduse, dinozaurii aveau membrele dezvoltate, reuseau sa sustina intreaga greutate corporala si le oferea posibilitatea sa alerge, sa se catere, sa mearga si nu sa se tarasca ca serpii sau alt gen de reptile ce aveau sau nu mijloace de locomotie mai putin dezvoltate.
Dinozaurii au stapanit suprafetele de uscat ale Pamantului peste 200 de milioane de ani. In primii 20-30 de milioane de ani, respectiv in perioada Triasicului dinozaurii alcatuiau doua mari grupe – cea a dinozaurilor cu bazin de reptila numita Saurischia si cea a dinozaurilor cu bazin de pasare numita Ornithischia. Acestea ocupau doar un mic loc in cadrul regnului animal care cuprindea numeroase grupe de animale ale uscatului.
La sfarsitul acestei perioade a Triasicului se banuieste ca s-a produs o schimbare climatica care a dus la disparitia a numeroase specii de terapside, amfibieni si reptile. Printre cei care au supravietuit s-au aflat si dinozaurii, reptilele marine si dinozaurii zburatori. Acestia prin dimensiunile corporale au pus in umbra milioanele de specii de alte vietati care traiau in acele vremuri, ei ocupand un loc dominant printre acestea.
Dinozaurii au aparut pe suprafata Pamantului cu aproximativ 230 de milioane de ani in urma si de atunci s-au raspandit in toate zonele geografice, cucerind uscatul – multe fosile de dinozauri s-au gasit chiar si in Antarctica. Multe specii erau carnivore si se hraneau cu alte specii de dinozauri. Pentru a supravietui, speciile erbivore s-au adaptat si au incercat sa se protejeze atingand dimensiuni colosale, au ales sa se deplaseze in turme mari de sute sau chiar mii de exemplare, astfel incat sa reziste in fata pradatorilor.
Dinozaurii au disparut acum 65,5 milioane de ani inainte ca omul sa apara pe aceasta planeta. Cauza disparitiei lor ramane inca o enigma, exista doar presupuneri, insa niciuna nu poate fi dovedita.
Dinozaurii au devenit o categorie a culturii populare datorita filmelor cu animale preistorice, cartilor de popularizare a stiintei si industriei jucariilor care au preluat imaginea lor.