Brachiosaurusul (Brachiosaurus altithorax) este unul dintre cei mai impunatori dinozauri terestri caruia i-au fost descoperite fosilele. A trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu 150 de milioane de ani in urma si era denumit ,,Soparla cu brate”. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1903 de catre paleontologul Riggs, in Tanzania (Africa de Est), Utah (SUA) si Colorado. La Muzeul de Paleontologie al Universitatii din Berlin se afla un asemenea exemplar – cel mai mare schelet din lume care a fost reconstituit.

Brachiosaurusul ajungea la greutatea de 38 tone, lungimea de 20-26 cm si inaltimea de 12-13 m.

Inaltimea la umeri era de 6,4 m, iar principalul os al bratului – humerusul era lung de 2,1 m. Membrele anterioare erau mult mai lungi si mai dezvoltate decat membrele posterioare, fapt ce il ajuta sa-si mentina gatul vertical ca la girafe, iar spatele sa coboare si sa se termine cu o coada relativ scurta comparativ cu dimensiunea corpului. Gatul era sustinut de prelungirile lungi ale vertrebrelor si de ligamentele care aveau rol de parghii.

Brachiosaurus, Foto: dinoposters.greatamericanmediaservices.com
Brachiosaurus, Foto: dinoposters.greatamericanmediaservices.com

Scheletul acestui urias dinozaur prezinta o constructie ingenioasa, am putea spune ca este o adevarata capodopera inginereasca, corpul are un aspect masiv, greutatea sa era oarecum redusa datorita cavitatilor mari dintre vertebre. Cavitatea cerebrala era foarte mica, iar vertebrele solide si imense erau destul de suple insa perfect articulate astfel incat sa asigure rezistenta necesara pe liniile de greutate ale corpului. Paleontologii au realizat cercetari comparative cu alte schelete de elefanti sau girafe si au ajuns la concluzia ca acest animal preistoric necesita o cantitate enorma de sange, de aproximativ 1200 l, care putea fi pompata doar de o inima de 200 kg.

Capul era destul de mic si ingust, prevazut in frunte cu o prelungire craniana proeminenta, narile erau pozitionate chiar deasupra ochilor fapt ce demonstreaza ca era si un animal care isi petrecea o mare parte din timp in apa, care se hranea cu alge moi si alte plante acvatice. Intra in apa cu tot corpul, tinea doar narile deasupra apei pentru a putea respira, insa nu se scufunda prea adanc, deoarece plamanii ii puteau fi striviti de presiunea apei si astfel ii impiedicau respiratia.

Citește și:  Documentarul Titanoboa – Monster Snake 2012, un film educațional bazat pe știință

Creierul era destul de mic, dar se banuieste ca in corp ar fi avut inca un centru nervos care participa la coordonarea tuturor functiilor corporale. Deschiderile nazale foarte mari i-a facut pe paleontologi sa creada ca animalul avea simtul olfactiv foarte dezvoltat. Maxilarele prevazute cu dinti conici indica faptul ca era un mare erbivor care cu ajutorul gatului foarte lung ca la girafa putea sa pasca fara sa se deplaseze pe o suprafata relativ mare de cca. 150 m², astfel o singura turma reusea sa manance paduri intregi.

Dinozauri Brachiosaurus in Jurasic
Dinozauri Brachiosaurus in Jurasic

In perioada de imperechere, femela isi pregatea o adancitura in sol cu ajutorul ghearelor tari ale membrelor, in care isi amenaja cuibul pentru a-si depune ouale. Dupa eclozare apareau puii care erau protejati de femela dar si de ceilalti membri ai turmei. Puii se dezvoltau foarte repede, ei acumulau cate 2 tone in greutate in fiecare an si ajungeau la maturitate la varsta de 15 ani.

Alti dinozauri care au trait in aceeasi perioada cu acesta sunt: Barosaurus (un pradator de 27 m), Apatosaurus (un urias erbivor de 30 tone), Stegosaurus (masura 9 m lungime), Diplodocus (un dinozaur gigantic, lung de 30 m), Camarasaurus (cantarea 20 tone), Camptosaurus (ajungea la 18 m lungime) si Drysaurus (un erbivor de 4 m).

Brachiosaurusul face parte din ordinul Saurischia si familia Brachiosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.