Statele Unite ale Americii și Europa sunt locurile unde întâlnim cele mai vechi aeroporturi din lume. În cele ce urmează vă prezentăm cele mai vechi aeroporturi din lume care încă sunt funcționale. Chiar dacă toate au suferit modificări majore de-a lungul anilor acestea au fost primele în domeniul lor.

• Aeroportul College Park din Statele Unite ale Americii

Muzeul Aviației din cadrul Aeroportului College Park
Muzeul Aviației din cadrul Aeroportului College Park, foto: loftyambitions.wordpress.com

Aeroportul College Park din orașul american cu același nume este cel mai vechi aeroport din lume încă funcțional. El a fost înființat în 1909 atunci când Wilbur Wright a ajuns acolo pentru a instrui doi ofițeri ai armatei Statelor Unite.

Popular, aeroportul este cunoscut ca „leagănul aviației”. Aici găsim o singură pistă lungă de aproape 800 de metri lungime și 19 metri lățime. Parcarea oferă locuri pentru mai mult de 100 de avioane. Facilitățile majore ale aeroportului includ alimentare cu combustibil, informare meteo și un salon pentru piloți. Hangarul istoric găzduiește acum Divizia de Operațiuni Speciale a poliției județului Prince George.

• Aeroportul Hamburg din Germania

Aeroportul Hamburg
Aeroportul Hamburg, foto: blog.radissonblu.com

Al doilea cel mai vechi aeroport din lume, aeroportul din Hamburg este situat la 8,5 kilometri distanță de centrul orașului Hamburg din Germania. Înființat în 1911, în prezent acesta este cel mai vechi din toată Germania.

Aeroportul a fost extins în cadrul unui program major de renovare între 2001 și 2009. Proiectul de 356 de milioane de euro a mai adăugat două terminale, drumuri de acces largi, locuri de parcare și o nouă conexiune de metrou transformându-l într-unul dintre cele mai moderne aeroporturi din Europa.

Acum în fiecare an aproximativ 13 milioane de pasageri trec pe acolo și 115 companii aerine din toată lumea transportă pasagerii în peste 60 de destinații. Cele două piste și facilități de parcare ale aeroportului pot găzdui un Airbus A380. În incinta aeroportului găsim 250 de companii care angajează aproximativ 15.000 de persoane.

• Aeroportul Internațional București Băneasa „Aurel Vlaicu” din România

Aeroportul Băneasa
Aeroportul Băneasa, foto: 3.bp.blogspot.com

Aeroportul Aurel Vlaicu, cunoscut și ca Aeroportul Băneasa este situat în Băneasa la 8,5 kilometri de București. Chiar dacă primele zboruri ale aeroportului au început în 1909, înființarea unei școli de zbor acolo au făcut ca acesta să devină oficial aeroport în 1912.

Băneasa a fost singurul aeroport internațional al României până la deschiderea Aeroportului Internațional Henri Coandă în 1968. Aeroportul a devenit casă pentru una dintre primele companii de aviație din lume, „Compania Franco-Română pentru Navigație Aeriană” în 1920.

Clădirea terminalului care a fost deschisă în 1952, servește călătorii dar încă își păstrează statutul de reper al orașului. Aeroportul Băneasa a fost transformat într-un aeroport dedicat în 2012 din moment ce facilitățile erau insuficiente pentru a face față traficului comercial uriaș și nici nu exista loc pentru extindere.

Citește și:  Ce este o stea?

• Aeroportul Bremen din Germania

Aeroport Bremen
Aeroport Bremen, foto: 4.bp.blogspot.com

Aeroportul Bremen este situat la 3,5 kilometri distanță de orașul Bremen din nordul Germaniei. Înființat în 1913, este unul dintre cele mai vechi din lume iar în 2013 pe acolo au trecut 2,6 milioane de pasageri.

În Primul Război Mondial, aeroportul a fost administrat de către armata germană și a fost redeschis traficului comercial în 1920. Un nou terminal și o pistă construite în 1930 îl transformaseră într-unul dintre cele mai moderne din vremea sa. Infrastructura actuală este constituiță din 4 terminale, două piste precum și facilități pentru transportul de marfă.

În momentul de față oferă zboruri non-stop pentru 50 de destinații ce acoperă 20 de națiuni din Europa și Africa de Nord. Este și cel mai accesibil aeroport din Europa, ajungându-se din centrul orașului în doar 11 minute.

• Aeroportul Ciampino Roma din Italia

Terminalul Roma din Aeroportul Ciampino
Terminalul Roma din Aeroportul Ciampino, foto: mistralwriter.blogspot.com

Aeroportul Ciampino Roma se află la 12 kilometri de centrul orașului Roma. Deschis în 1916, a fost singurul aeroport al capitalei italiene până la deschiderea Aeroportului Leonardo da Vinci în 1961.

În prezent aeroportul servește ca un centru major pentru companiile low-cost. Are două terminale, naționale și internaționale, și oferă zboruri pentru aproximativ 20 de destinații, pe acolo trecând peste 5,5 milioane de pasageri în fiecare an. Creșterea traficului forțează acum Ministerul Transporturilor italian să deschidă un nou aeroport pentru Roma.

• Aeroportul Schiphol Amsterdam din Olanda

Parcul din interiorul Aeroportului Schiphol
Parcul din interiorul Aeroportului Schiphol, foto: cdn.psfk.com

Aeroportul Schiphol Amsterdam este situat Haarlemmermeer la aproximativ 9 kilometri sud-vest de Amsterdam. În 1916, aeroportul fusese înființat ca o bază aeriană militară.

Primul avion civil a decolat în 1920 iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a suferit avarii foarte mari. În 1945 a fost reparat parțial și a suferit o extindere majoră a terminalului în 1975. O serie de extinderi ulterioare au fost finalizate în timpului anilor 1990 și 2000, transformându-l într-unul din primele 5 aeroporturi ale Europei.

Acum este aeroportul principal al Olandei, oferind mai mult de 300 de destinații și unul dintre cele mai aglomerate din Europa cu peste 50 de milioane de pasageri anual.

• Aeroportul Paris-Le Bourget din Franța

Terminal al Aeroportului Paris-Le Bourget
Terminal al Aeroportului Paris-Le Bourget, foto: bizavcatering.files.wordpress.com

Aeroportul Paris-Le Bourget și-a început operațiunile comerciale în 1919 și este cel mai vechi aeroport din Franța. El este situat în comuna Le Bourget la 7 kilometri nord de Paris. Până în 1932 a fost singurul aeroport din Paris. În 1937 a suferit o extindere majoră ca pregătire pentru Târgul Lumii de la Paris.

Este unul dintre primele aeroporturi dedicate pentru aviația business. Aici se găsesc mai mult de 100 de firme de întreținere ce oferă echipamente și servicii în industria aviației business.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.