Una dintre cele mai interesante specii de cerbi este Elaphurus davidianus – cerbul lui Pere David. Acest mamifer copitat este mult diferit prin forma corpului de celelalte specii de cerbi. Are coada mare ca de magar, fata lunga ca de cal, gatul asemanator celui de la camila, copitele late ca la vaci si coarnele de cerb ramificate in forma de furculita.

Cerbul lui Pere David este un mamifer de talie medie, are lungimea corpului de 1,5-2,2 m, greutatea de 150-215 kg, lungimea cozii de 66 cm si inaltimea la greaban de 1,15-1,4 m. Trunchiul este alungit, picioarele lungi, urechile scurte, coarnele lungi de pana la 87 cm. Corpul are un colorit in nuante de gri, membrele inferioare sunt mai deschise, partea ventrala este albicioasa, iar cea dorsala este galben-gri. Pe spate are o dunga centrala intunecata, iar parul in aceasta zona este usor spiralat. Vara pe burta are un colorit galben-brun iar in timpul iernii este gri-maroniu.

Elaphurus davidianus, Foto: esoculturapractica.blogspot.com
Elaphurus davidianus, Foto: esoculturapractica.blogspot.com

Aceasta specie este originara din China, mai exact din zonele mlastinoase centrale si nordice ale Chinei. Stilul sau de viata este putin cunoscut insa se stie ca a trait mai ales in apropierea malurilor iazurilor din zonele umede, iar hrana sa era formata din ierburi ce cresc in zonele mlastinoase, graminee si frunze. In perioada de imperechere ce avea loc in lunile iunie-iulie masculii se luptau intre ei pentru dreptul la imperechere cu femelele. Perioada de gestatie la o femela era de 8-9 luni, dupa care ea fata un pui (foarte rar doi) cam in lunile aprilie-mai. Puii au la nastere 11 kg, ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani si pot trai pana la 23 de ani.

Citește și:  Cerbul moscat de apă (Hyemoschus aquaticus) din pădurile tropicale

In urma cu multi ani acesti cerbi au fost exterminati in salbaticie astfel incat specia a fost la un pas de disparitie. In anii 1900 cateva animale au fost crescute mai departe in gradinile zoologice, in rezervatii naturale si astfel specia a fost salvata. Incepand cu anul 1980 cerbul lui Pere David a fost reintrodus in salbaticie in diferite regiuni din China. Numele sau vine de la celebrul naturalist francez Armand David care a lucrat ca misionar in China.

Cerbul lui Pere David face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervinae.

Video – Cerbul lui Pere David (Elaphurus davidianus):

https://www.youtube.com/watch?v=-d6R20X3Q3U

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.