Cetatea Rakoczi este amplasată în localitatea Ghimeş din judeţul Bacău, în apropierea izvorului din pasul Oituz, pe unde, în timpul Imperiului Austro-Ungar, trecea vechea linie de demarcaţie a graniţei dintre Moldova şi Transilvania.

Ridicată în anul 1626, de către principele Bethlen Gabor, cetatea Cetatea Rakoczi Ghimeş avea un rol militar, acela de a împiedica accesul pe drumul spre valea râului Negru, însă şi unul economic, reprezentând un punct de vamă.

cetatea-rakoczi-ghimes.jpg

Cetatea a fost declarată monument istoric, iar în prezent, în zonă, pot fi observate ruinele a două construcţii din piatră, probabil turnuri, a căror înălţime nu depăşeşte 2 metri. Conform dovezilor arheologice, cetatea a fost folosită şi în cursul secolului al XVIII-lea.

Cetatea Rakoczi Ghimeș a fost ridicată cu scopul principal de a controla și împiedica accesul neautorizat pe drumul strategic ce lega Moldova de Transilvania, supraveghind astfel una dintre cele mai importante rute comerciale și militare din zonă. Structura sa impunătoare avea să devină un simbol al autorității și puterii în regiune.

Pe lângă rolul său militar, Cetatea Rakoczi a avut și o importanță economică majoră, operând ca punct de vamă. Aici se percepeau taxe pentru mărfurile care traversau granița dintre cele două principate, fiind un centru vital pentru administrarea economică a regiunii. Aceasta a contribuit semnificativ la dezvoltarea economică locală, influențând prosperitatea zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.