Cheile Gropului Sec reprezintă o rezervaţie naturală din judeţul Gorj, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de satul Balta din comuna Rancu. Se află în arealul Vâlcan – Motru.

Aria protejată în care sunt incluse Cheile Gropului Sec ocupă o suprafaţă totală de 1.562 de hectare, aria fiind una de interes naţional. Este o rezervaţie naturală de tip mixt, care corespunde celei de-a patra categorii a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Rezervaţia a luat fiinţă în anul 1982, în urma deciziei pe care au luat-o Consiliul Popular Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean.

Cheile Gropului Sec se remarcă printr-un relief carstic chiar complex, acesta având şi izvoare carstice. Vegetaţia este alcătuită în special din păduri de fag, dar se pot vedea şi păduri de gorun, iar în ceea ce priveşte ierburile, cele care predomina sunt cele specifice zonelor de stâncărie.

cheile-gropului-sec.jpg

Cheile Gropului Sec sunt preferatele celor amatori de canyoning, un sport necunoscut la noi în ţara până acum ceva ani, însă care începe să câştige din ce în ce mai mulţi practicanţi. Există un circuit de canyoning, amenajat aşa cum se cuvine. Cheile se află la o distanţă de 30 de kilometri de oraşul Târgu Jiu, aşa că accesul nu este deloc greu. Cu toate acestea, ultimii 10 kilometri sunt mai dificili, pentru că drumul nu este asfaltat şi poate fi străbătut mai degrabă cu o maşină de teren.

Citește și:  Parcul Petofi Sandor din Oradea: Obiective turistice Bihor

Pentru cei care vor să-şi petreacă sfârşitul de săptămână sau orice altă zi într-o zonă în care sălbăticia şi liniştea predomină, Cheile Gropului Sec reprezintă locul ideal din judeţul Gorj. Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase ca alte chei din ţară, au şi ele farmecul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.