Cheile Someșului Cald se află în Munţii Bihor, în zona Padiş şi reprezintă două sectoare de chei, unul mai frumos ca celălalt. Turiştii care vin în zonă au posibilitatea de a vedea multe locuri deosebite create de natură.

Primul sector de chei este mic în ceea ce priveşte dimensiunile cheilor, având doar câteva sute de metri. Acesta este situat chiar în locul în care apele ies din Cetatea Rădesei. Pe de altă parte, cel de-al doilea sector de chei care formează Cheile Someșului Cald au o lungime de aproape doi kilometri şi se află între Poiana Rădesei şi nordul abruptului Căpiţei. Dacă pereţii primului sector nu sunt foarte spectaculoşi, pereţii celui de-al doilea depăşesc şi 150 de metri înălţime în unele locuri.

Aşa cum le spune şi numele, Cheile Someșului Cald au fost săpate de Someșul Cald şi sunt cunoscute şi sub numele de „bazarul Someșului”, nume apărut datorită felului în care relieful a fost fragmentat. Turiştii care străbat cheile se pot urca şi pe versanţi, găsind câteva puncte de belvedere impresionante. Traseul lor turistic poate fi completat de obiective ca Peştera Uscată, Peştera Tunelul Mic, Peştera Honu, canionul Moloh sau peretele calcaros al Cuciulatii.

Cea mai importantă peştera din zona Cheilor Someșului Cald este Cetăţile Rădesei. Aceasta continuă să evolueze şi în prezent, ceea ce le dă specialiştilor posibilitatea de a studia modul în care cavernele se transformă în chei.

Peştera este străbătută de pârâul Rădeasa şi are o singură galerie, care se prezintă sub forma unui tunel, a cărui lungime ajunge la 212 metri. Interesant este că în peşteră intra lumină, prin cinci ferestre care au fost create de nişte hornuri. Peştera poate fi vizitată, mai ales că au fost puse podete şi scări de lemn, tocmai pentru a facilita accesul turiştilor.

Pereții înalți și formațiunile stâncoase ale Cheilor Someșului Cald creează un cadru natural impresionant, ideal pentru fotografie, drumeții și escaladă, fiecare traseu oferind noi perspective și provocări.

Biodiversitatea zonei este remarcabilă, cu specii de faună și floră specifice habitatului montan, ceea ce face din Cheile Someșului Cald un laborator natural pentru studiul și observația ecosistemelor montane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.