Cheile Vâlsanului se află în comuna Brăduleţ, judeţul Argeş şi fac parte din rezervaţia naturală Valea Vâlsanului. Reprezintă un sector de chei spectaculos, care se caracterizează în special prin sălbăticie.

Cheile Vâlsanului au o lungime de aproape 15 kilometri, iar la ieşirea din ele turiştii au posibilitatea de a se caza cu cortul, într-o poiană foarte frumoasă. De altfel, în fiecare an, în special vara, poiana este aproape plină, oamenii venind să petreacă câteva zile departe de orice zgomot urban

De asemenea, cei care îşi petrec timpul liber pe munte pot organiza un traseu spre Vârful Moldoveanu, traseu care trece prin aceste chei. Totodată, în apropierea cheilor a fost amenajat un bazin hidroenergetic, acesta comunicând cu barajul Vidraru printr-un canal subteran.

cheile-valsanului.jpg

Cheile Vâlsanului au fost săpate de râul Vâlsan, în ale cărui ape se găseşte o specie de pește unică în toată lumea. Este vorba de asprete, denumirea aceasta fiind singura denumire internaţională în română. Este o specie de pește văzută ca un simbol naţional, mai ales că denumirea în latină este Romanichthys valsanicola.

Citește și:  Școala de Meserii - azi Grupul Școlar Agricol din Roșiorii de Vede: pregătire pentru viitor

Aspretele este un relict terţiar, având o vârstă de peste 65 de milioane de ani. Din păcate, este o specie pe cale de dispariţie şi nu pentru că ar fi pescuit, ci pentru că amenajările hidroenergetice i-au modificat habitatul. Astăzi, mai trăiesc doar câteva zeci de exemplare.

Fauna Cheilor Vâlsanului este completată de mamifere (ursul brun, vidra, pisica sălbatică), reptile, broaşte şi păsări (ciocănitoarea, piţigoiul, sturzul de vâsc). În ceea ce priveşte flora, ea este alcătuită din păduri de fag, frasin, forum, anin negru, garniţa şi plop tremurător. Ierburile sunt bine reprezentate de păiuşul roşu, brânduşa de toamnă, iarba deasă, ţapoşica, drăgaică sau paştita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.