Amplasată în partea de nord-vest a suburbiei Rosebank din Johannesburg, clădirea Circa on Jellicoe reprezintă unul dintre reperele arhitecturale ale oraşului sud-african. Galeria Circa, aflată la intersecţia străzilor Jellicoe şi Jan Smuts, a devenit, în scurt timp, un adevărat amestec pentru artele vizuale de toate felurile.

Clădirea nu este foarte mare, însă are un aspect impresionant. Aceasta a fost construită în anul 2009 după un proiect al arhitectului Pierre Swanepoel (din cadrul StudioMAS) şi are o formă eliptică, fiind dezvoltată pe un teren îngust, utilizat anterior ca loc de parcare.

Forma şi designul clădirii au fost astfel concepute încât să atragă atenţia trecătorilor, pentru a-i face curioşi şi a-i determina să treacă de porţile galeriei. Circa on Jellicoe se remarcă printr-o faţadă compusă din elemente verticale de aluminiu, care oferă un sentiment de protecţie, dar în acelaşi timp şi de deschidere. Proiectul este inspirat din natură, nuanţele pentru structurile verticale exterioare fiind asemănătoare cu scoarţa unui copac. În timpul zilei, umbrele elementelor accentuează forma clădirii, în timp ce noaptea acestea dau naştere unui joc de lumini colorate. În plus, clădirea este ecologică, având montate panouri solare şi rezervoare pentru colectarea apei de ploaie. Pe lângă spaţiile pentru expoziţii, Circa on Jellicoe include o cafenea şi o librărie. În apropiere se află mai multe centre de shopping, hoteluri, restaurante şi magazine. Zona dintre Circa şi Everard Read Gallery reprezintă un alt spaţiu dedicat lucrărilor de artă, aici organizându-se periodic expoziţii pe diferite teme.

Citește și:  Muzeul Fort Amiel : Obiective turistice Africa de Sud - Newcastle

Clădirea Circa on Jellicoe are trei etaje: parterul se întinde pe o suprafaţă de 106 metri pătraţi şi este dedicat expoziţiilor, la primul etaj se află mai multe săli de evenimente, iar ultimul etaj, de 105 metri pătraţi, găzduieşte un lounge şi o terasă cu vedere spre Northcliff Hill.

În cadrul Galeriei Circa, sunt expuse lucrări de artă contemporană, precum şi instalaţii video sau structuri moderne, ce îmbină stilul tradiţional cu o viziune futuristă. În plus, clădirea poate găzdui expoziţii de sculptură şi fotografie. Printre artiştii sud-africani care au expus aici se numără Dylan Lewis, Zwelethu Mthethwa, William Kentridge şi Beezy Bailey. Designerul David Tlale a prezentat aici în 2009, în premieră, una dintre colecţiile sale, imediat după inaugurarea clădirii. La Circa mai au loc spectacole muzicale, proiecţii de film, dezbateri şi lecturi.

În anul 2010, edificiul Circa on Jellicoe a câştigat un premiu Silver Loerie, una dintre cele mai prestigioase distincţii din Africa de Sud, pentru arhitectură şi design interior.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.