Statul Mexic face parte din America de Nord, fiind marginit de Statele Unite (la nord), Insulele Belize si Guatemala (la sud), precum si de Peninsula Baja California (la vestul tarii) si Golful Mexicului (la est, format de peninsula mexicana Yucatan).

Republica Federala Mexic cuprinde 31 de state si un district federal – avand capitala Ciudad de Mexico (cu cca. 21 milioane de locuitori). Alte orase importante sunt: Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, León, Ciudad Juárez, Toluca, Puebla, Tijuana, si Torreón. In Mexic se intalnesc mai multe culturi stravechi (azteca, tolteca, zapoteca, olmeca, maya), post-hispanice si populatii indigene.Orasul a fost intemeiat in anul 1525 de conschistadorii spanioli.

Ciudad de Mexico1

Ciudad de Mexico (sau Mexico City) este situat intr-o zona depresionara, in valea Anahuac (2 250 m alt.), cu lacuri si conuri vulcanice (vulcanul activ Popocatepetl, 5452 m). Principalele rauri sunt: Rio Grande (la nord), Usumacinta (la sud), Grijalva, Balsas, Panuco si Yaqui (centrale). Mexicul, fiind situat sub Tropicul Racului, are o clima tropicala.

Ciudad de Mexico este un important centru universitar si cultural, cu 8 universitati si alte institutii de invatamant superior, cca. 60 de societati stiintifice, academii, peste 20 de biblioteci, 10 muzee, galerii de arta, teatre etc.

Palatul National
Palatul National

Palatul National a fost construit de Hernan Cortes in anul 1523, avand o colectie de fresce murale ce reprezinta 200 de personaje istorice pictate de Diego Rivera (1929-1935). Pe strazile principale ale orasului, se afla alte cateva constructii importante prin arhitectura lor.

Catedrala Mitropolitana
Catedrala Mitropolitana

Catedrala Mitropolitana – initial, a existat o biserica ce dateaza din anul 1524, construita din piatra de conchistadorul spaniol Hernan Cortes, iar apoi catedrala (inceputa in 1573, si terminata in 1788).

Templul Mayor
Templul Mayor

Templul Mayor (Templul Principal)– unul dintre cele mai impresionante monumente aztece (din anul 1390).

Muzeul National de Antropologie – conceput de arhitectul Pedro Ramirez Vasquez, a fost deschis in anul 1964, contine colectii de mii de piese ce apartin diferitelor culturi (ce au aparut in aceasta tara); langa el se afla o frumoasa gradina.

Bosque de Chapultepec
Bosque de Chapultepec

In centrul orasului se afla Piata Constitutiei (numita si Zocalo sau Piata Armelor), fiind una dintre cele mai mari din lume (cu o suprafata de 57.600 mp) si marele parc Bosque de Chapultepec cu frumoase alei. In jurul Pietei Constitutiei se afla vechiul Portal de Mercaderes si cladirea Monte Piedad.

Museo Frida Kahlo
Museo Frida Kahlo

Iubitorii artei pot vizita Museo Frida Kahlo cu o colectie de arta populara si picturi cu icoane, precum si tablouri pictate de Frida Kahlo, sotia pictorului Diego Rivera.

Bazilica Fecioarei Maria de Guadalupe
Bazilica Fecioarei Maria de Guadalupe

In partea de nord a orasului se afla Bazilica Fecioarei Maria de Guadalupe (Basilica de Nuestra Senora de Guadalupe) care a fost construita in anul 1531 in onoarea Sfintei Fecioare cu pielea inchisa la culoare, a carei aparitie miraculoasa pe dealul Tepeyac a dus la convertirea a unui numar mare de indieni.

Povestea spune ca acum 500 de ani, Fecioara Maria (,,o doamna frumoasa intr-o mantie albastra”) s-a aratat unui taran indian pe nume Juan Diego, invatandu-l pe acesta sa adune trandafirii care inmugurisera in solul stancos. Acesta a dus cu grija florile in haina sa episcopului Zumarraga, care primindu-le, a observat imaginea Sfintei Fecioare pe tesatura aspra a hainei indianului. Existenta acestei icoane imprimata pe vesmant, care isi pastreaza in mod miraculos culorile din anul 1531, face ca milioane de persoane sa vina anual in pelerinaj la Tepeyac.

Citește și:  Sanjusangen-do: Obiective turistice Japonia - Kyoto
Palatul Bellas Artes
Palatul Bellas Artes

Fecioara de Guadalupe a devenit protectoarea Mexicului. Langa vechea biserica in stil clasic ce dateaza din 1709, (sfintita de Papa Pius al X-lea in 1904), arhitectul Pedro Ramirez Vazquez a construit o noua biserica in forma circulara in 1974. Aici exista si Muzeul Bisericii cu o colectie de artefacte si obiecte de cult, o frumoasa gradina in amintirea indianului care adus florile episcopului si cimitirul Panteon del Tepeyac unde sunt ingropati personalitati importante ale Mexicului. In fiecare an , pe 12 decembrie, are loc un festival dedicat fecioarei din Guadalupe, cu slujbe religioase, dansuri si o atmosfera deosebita si cu magazine de suveniruri (arta religioasa si populara).

Alte obiective turistice: Vechea Scoala San Ildenfonso, Palatul Contesei Santa Maria de Valparaiso, Palatul Bellas Artes (1904), Palatul Inchizitiei  (secolul XVIII), Castelul Chapultepec, Muzeul National de Istorie, Parcul zoologic din Chapultepec 1923, Piata Hidalgo, Capela de la Conchita, Capela Iglezia de San Jacinto din secolul 16, statuia lui Cristofor Columb etc.

Cartierul Zona Rosa
Cartierul Zona Rosa

Cartierul Zona Rosa – centrul finantelor, al comertului si turismului – este cel mai apreciat de turisti pentru hotelurile, restaurantele, barurile, cinematografele, magazinele deosebite (este un cartier al divertismentului).

In Piata Garibaldi se pot asculta ,,mariachis”, mexicanii fiind renumiti in toata lumea pentru apreciatele bauturi alcoolice ,,Tequila” si ,,Mezcal”.

Legenda Tequilei aminteste de vremea aztecilor, cand fulgerul a sagetat o planta de pe un camp de agave, planta s-a copt si a fermentat in mod natural. Mirati, indienii au observat ca o substanta parfumata picura din aceasta. Ei au baut ,,nectarul” si l-au considerat ca ,,venit din cer, un amestec de fulger si foc”, un semn al zeilor. Bautura a fost numita intai ,,vino mezcal”, numele de Tequila venind de la ,,Tequiatl” (cuvant indian), care inseamna ,,Cel care bea de mai multe ori” dar si ,,tribut, impozit, munca”.

Ciudad de Mexico11

In zilele de sarbatoare, mexicanii prepara un fel de placinte fragede sau crocante (numite ,,tortillas”) si niste boamboane pe baza de dovleac si cartofi dulci uscati. O alta poveste – este cea despre cacao. Suveranul Montezuma al marelui Imperiu Aztec obisnuia sa deguste o bautura spumoasa de ciocolata (intr-o ceasca de aur), facuta din cacao, sau ciocolata cu miere aromata cu flori uscate si vanilie, ciocolata cu portocale, ciocolata neagra si ciocolata alba. Astfel ciocolata calda a imparatilor azteci s-a pastrat pana astazi.

Metropola Ciudad de Mexico este un mare centru istoric, cultural, stiintific al Americii Latine, care trezeste interesul turistilor din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.