Clădirea Diecezanei sau Palatul Diecezanei din Arad este un edificiu istoric, amplasat pe strada Mihai Eminescu, la numărul 18. Astăzi, în clădire, se găsesc câteva locuinţe şi magazinul „Diecezana”.

Aşa cum îi spune şi numele, Clădirea Diecezanei a fost sediul Episcopiei din Arad. A fost construită în anul 1908, perioadă în care au fost dezvoltate cele mai multe oraşe din Transilvania. Planul său este în forma literei „L”, edificiul fiind dispus pe două etaje. Stilul arhitectural abordat este cel neoromânesc, un stil prezent pe multe dintre construcţiile din Arad.

Nici despre Clădirea Diecezanei din Arad nu se cunosc foarte multe date, ci doar ceea ce poate fi observat de oricine o priveşte. Faţada este una deosebită, deoarece are multe deschideri variate, cu forme diverse, cum ar fi cele treflate. De asemenea, caracteristice stilului neoromânesc din Arad sunt şi ornamentele ancadramentelor şi ale porţii pietonale.

Aşa cum s-a întâmplat cu multe clădiri cu o valoare istorică deosebită, şi Clădirea Diecezanei a avut de suferit din cauza modernizării. Faptul că este locuită a dus la apariţia unor elemente noi, deloc potrivite stilului în care a fost ridicată.

De exemplu, la unele ferestre se pot vedea aparate de aer condiţionat, asta deşi edificiul a fost declarat monument istoric şi este, aşadar, protejată de lege. Cu toate acestea, nimeni nu a luat nicio măsură.

În prezent, Clădirea Diecezanei este administrată de Arhiepiscopia Aradului, care pare a nu fi interesată de acest monument. Asta deoarece nu ia nicio măsură pentru ca edificiul să fie păstrat aşa cum a fost construit – aparatele de aer condiţionat au stricat faţada atunci când au fost montate, însă pereţii au avut de suferit şi din cauza intemperiilor sau a altor factori. Clădirea are nevoie de restaurare, dar aceasta se lasă aşteptată.

În interior, scările de marmură și feroneria artistică la ferestre și uși adaugă un plus de eleganță și rafinament, atrăgând atât amatorii de istorie, cât și pe cei pasionați de arhitectură.

Clădirea Diecezanei a jucat un rol crucial în dezvoltarea culturală și spirituală a orașului Arad, găzduind de-a lungul timpului numeroase evenimente importante și personalități ale epocii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.