Actul de înființare a liceului datează din 15 iunie 1919. La 1 august 1919, încep prenotările elevilor, în 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar în 5 octombrie se face inaugurarea solemnă a anului școlar, an purtător de semnificație istorică. Între anii 1920–1923, liceul parcurge o perioadă de tranziție, perioadă în care se trece la tipul de organizare a școlilor din România veche, prin înlocuirea programei maghiare din 1883 cu cea a lui Spiru Haret și în paralel prin înlocuirea limbii de predare maghiară cu cea română.

colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Din 1923 până în 1939, liceul „E. Gojdu“ se înscrie în seria metamorfozelor pe care le-a străbătut tot învățământul liceal din România, remarcându-se prin activitatea desfășurată de către profesorii școlii. Aceștia și-au dat seama că în acest oraș cu o cultură preponderent maghiară în acea perioadă, cu numeroase școli medii străine, românii așteaptă întărirea culturii noastre atât de oropsită și de oprimată în trecut. Corpul profesoral s-a achitat cu cinste de această minune, fiind un animator al vieții culturale locale, fapt pentru care liceul și-a câștigat un frumos renume între liceele românesti din Transilvania și din țară.

placa-informativa-de-pe-colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Este demn de reținut că prima revistă școlară orădeană „Sf. Gheorghe“ a fost cea a liceului „Emanuil Gojdu“ și în care, după cum spune prof. Cornel Moga, elevii vor scrie multe chestiuni de ordin moral-național, cultural, istoric, geografic. Dar cea mai prestigioasă publicație a liceului a fost și va rămâne revista „Țara visurilor noastre“, primul număr al acesteia apărând la 1 decembrie 1937.

Citește și:  Muzeul Național al Petrolului: Obiective turistice Prahova

placuta-de-pe-colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În urma Dictatului de la Viena, Oradea trecând sub ocupație maghiară, liceul a devenit secție română a liceului maghiar din Oradea. Prin exodul populației române, în special al tineretului școlar, cât și prin expulzarea practicată de autoritatea maghiară, efectivul de elevi și profesori a fost foarte redus în aceasta perioadă, existența școlii române plutind între a fi și a nu fi.

colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor-vazut-din-lateral.jpg

Eliberarea Oradei la 12 octombrie 1944 atrage reînființarea liceului românesc sub denumirea de „Liceul român de stat“, acțiunea de refacere a liceului de pe malul Crișului Repede începând chiar înainte de a se reinstala administrația statului român. De la 1 septembrie 1945 liceul își reia vechea denumire. În anii 1950, era numit Liceul Real de Stat nr. 1 Oradea. Cursurile liceale începeau din clasa a 8-a și durau trei ani, absolvirea fiind în clasa a zecea. Denumirea a fost schimbată și reatribuită în 6 septembrie 1970.

imagine-cu-colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Astăzi, Colegiul Național „Emanuil Gojdu“ are un număr de 1000 elevi, cuprinși în invățămantul liceal și gimnazial.

detalii-de-pe-colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg
colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor-monument-istoric.jpg
intrarea-in-colegiul-national-emanuil-gojdu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.