Poziționată în partea de nord – vest a Americii de Sud, Columbia își extinde granițele în apropierea Venezuelei, Braziliei, Ecuadorului, Peru având o deschidere la Oceanul Pacific. Ea este al 26 – lea stat al lumii și al patrulea al Americii de Sud, după suprafață precedat de Brazilia, Argentina și Peru, ocupând o arie ce este echivalentă ariei deținută de Franța, însă la puterea a doua.
Spaniolii au explorat litoralul Caraibian în anul 1500 avându-l în frunte pe Rodrigo de Bastidas. În 1508 Vasco Nuñez de Balboa a început cucerirea teritoriului prin regiunea Urabá. În 1513 a ieșit la Oceanul Pacific pe care l-a numit „Marea Sudului” și-i va aduce pe spanioli în Peru și Chile. În 1525, este fondat primul oraș european Santa María la Antigua del Darién situat pe teritoriul actual al departamentului Choco. Populația sa era compusă în principal din triburile Chibchan și Karib, astăzi cunoscuți fiind sub denumirea de Caraibi. Aceștia au fost cuceriți prin război, în timp ce bolile și exploatarea au condus la o importantă reducere demografică. În secolul al XVI- lea, europenii încep să aducă sclavi din Africa.
Cultura artelor plastice are rădăcini adânci, cu oigini în preistorie. Cele mai vechi evidențe, în formă de mici statui de aur, care au ajuns până în vremurile noastre, sunt atribuite triburilor Tumaco. Siturile arheologice de pe coasta Pacificului au furnizat o importantă colecție de artizanat antic. Acestă colecție, lucrată în aur, datează din anul 325 î.e.n. și se află la Museo del Oro în Bogota.
Cultura San Agustin reprezintă un alt aspect al sculpturii indigene, preistorice. Mărturie stau centrele ceremoniale înălțate, sarcofage și monoliți înalți de piatră. Unele dintre figurile zoomorfe și antropomorfe au până la 5 metri înalțime.
Artele plastice în Columbia, la momentul independenței nu se deosebeau prea mult față de celelalte colonii. După deschiderea Școlii Naționale de Arte Frumoase, în 1886, începe o formă de academizare a artelor Columbiene. Evenimentul cel mai important pentru artiștii columbieni este Salonul Național al Artiștilor Columbieni.
Inevitabil, arta este pusă la loc de cinste, manifestările ei fiind conservate fie în instituțiile culturale, fie în designul clădirilor ale cărora gazdă este Columbia.
Turiștii pot fi interesați de Palatul lui San Carlos din Bogota care a fost construit de evrei in 1777 si a gazduit prima biblioteca publica. Aici a murit patriotul cubanez si pionierul jurnalismului ilustrat, Manuel del Socorro Rodriguez. Mai târziu a devenit palat prezidențial și ulterior reședința lui Simon Bolivar – supranumit Eliberatorul. Acesta a fost soldat şi om de stat sud-american care a condus revoluţiile împotriva dominaţiei spaniole în viceregatul Noua Granada. Astăzi, cladirea găzduiește Ministerul Afacerilor Externe și poate fi admirată din exterior.
De asemenea, catedrala Primada, situată în estul Pieței Bolivar poate fi admirată. Construcția sa, proiectată de călugărul Domingo de Petres atinge impresionante proporții. Eleganța stilului neo-clasic poate fi apreciată luând în considerare altarul înalt ce datează din secolul al XVII –lea.
Sau, turistul poate opta pentru Piața Santander, una dintre cele mai vii și mai pitorești piețe din Bogota, este situată chiar lângă clădirea Avianca, în fața muzeului Del Oro. Aici, întotdeauna au loc activități inedite ale căror protagoniști sunt îmblânzitori de șerpi, jonglerii, muzicanții, clovnii sau magicienii.