Conacul Hatfaludy din Hida se află în judeţul Sălaj şi datează din secolul al XIX-lea. Se ajunge la el foarte uşor, pentru că se află pe partea stângă a drumului principal, chiar la intrarea în localitate. Adresa exactă este strada Stadion, numărul 6.

Conacul Hatfaludy din Hida1

Aşa cum îi spune şi numele, clădirea i-a aparţinut familiei Hatfaludy, fiind ridicată ca un cadou pentru Istvan Hatfaludy, cadou din partea părinţilor lui. Din păcate, nici despre acest edificiu nu se cunosc multe informaţii – conacul a fost reşedinţa lui Istvan până în momentul în care a fost dată legea naţionalizării.

Conacul Hatfaludy din Hida11

După ce regimul comunist a naţionalizat toate proprietăţile deţinute de cei cu avere, Conacul Hatfaludy a ajuns să fie folosit pe post de sediu al Întreprinderii Agricole de Stat. Aşa cum era de aşteptat, cei care au lucrat aici nu au avut deloc grijă să păstreze clădirea aşa cum era – ba mai mult, au furat toate bunurile de valoare. Aceasta a fost o practică des întâlnită în perioada regimului, când a existat o nepăsare generală faţă de edificiile valoroase din România.

Citește și:  Gara din Suceava: portalul către Bucovina

Conacul Hatfaludy din Hida111

În anul 2001, moştenitorii familiei Hatfaludy au reuşit să retrocedeze Conacul Hatfaludy. Cu toate acestea, l-au vândut unei societăţi private, iar astăzi, deşi are un proprietar străin, clădirea se află într-o stare avansată de degradare. Nu au fost făcute deloc îmbunătăţiri, iar pământul poate să se surpe oricând, distrugând definitiv un edificiu important pentru cultura din Transilvania.

conacul-hatfaludy-din-hida.jpg

S-a dorit înfiinţarea unui teren de golf aici, care să aibă sediul chiar în Conacul Hatfaludy. Însă, din diverse motive, în special financiare, planurile au rămas doar la stadiul de planuri. Din păcate, degradarea conacului se accentuează pe zi ce trece – tencuiala a început să cadă, în unele locuri pereţii sunt sparţi, iar acoperişul este stricat, intemperiile punându-şi şi ele amprenta. Deocamdată, nu a fost anunţată niciun fel de intenţie pentru restaurarea acestei clădiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.