Aleister Crowley este un cunoscut astrolog ocultist din secolul al XIX-lea care a infiintat cultul religios Thelema si i-a pus bazele filozofice. El a trait intre anii 1875-1947 si s-a remarcat in  cultura britanica nu numai prin indeletnicirile sale ezoteriste, ci si prin talentul sau la poezie, sah si catarare. El era si un cunoscut practicant al magiei mistice si ceremoniale care a ajuns sa se considere profetul care va aduce la cunostinta omenirii ca noua era, Eonul lui Horus, a venit.

Tanarul Aleister Crowley s-a implicat inca din primii ani de viata in activitati bazate pe ezoterism, acest lucru putand fi posibil si datorita faptului ca el s-a nascut intr-o familie aristocrata bogata. Originea sa i-a permis sa deschida usile celor mai excentrice cluburi, printre care si Ordinul Hermetic Golden Dawn, care i-a placut foarte mult.

Aleister Crowley 1
Aleister Crowley sursa: britannica.com/biography/Aleister-Crowley

Crowley a strabatut numeroase tari de-a lungul vietii sale, ajungand in locuri pline de insemnatate din punct de vedere ezoteric pentru ca el considera ca ingerul sau gardian ii vorbeste. Curios este faptul ca in calatoria sa in Egipt din 1904, Aleister Crowley sustine ca ar fi primit vizita ingerului sau pazitor pe care l-a numit Aiwass. Acesta i-ar fi dat Cartea Legii, un text „divin” ce reprezenta bazele credintei sale, Thelema.

El si-a format propriul cult ocult (A.A.), devenind mai apoi liderul grupului Ordo Templi Orientis si intr-un final si-a creat propria comuna religioasa intr-o locatie din Italia, numind-o abatia Thelemei. Aceasta din urma nu a durat insa foarte mult (din 1920 pana in 1923) pentru ca Mussolini l-a dat afara pe Crowley, acesta intorcandu-se in Marea Britanie unde a continuat sa isi promoveze cultul pana a murit.

Aleister Crowley este un presonaj aparte care, pe langa fascinatia pentru oculte, mai era si bisexual si consuma droguri recreationale destul de des. Pe deasupra, el mai si critica opinia sociala destul de inversunata in privinta oamenilor ca el. El facea tot felul de lucruri iesite din comun pentru  a se razvrati impotriva tiparelor morale si sociale din acea vreme. Tocmai din cauza actelor sale si a politicii proprii libertine, Crowley a fost considerat un om rau, el avand titulatura de cel mai „obraznic” om de pe pamant. Chiar si la sute de ani de la moartea sa, Aleister a ramas o figura influenta, fiind considerat cel mai influent om ocult al tuturor timpurilor.

Aleister Crowley l-a considerat pe tatal sau un model si un erou, fapt pentru care a fost zdruncinat cand acesta a murit pe cand tanarul Aleister avea doar 11 ani. Urmatorii ani au fost petrecuti prin scoli din care a fost exmatriculat pentru rea purtare, timp in care el a inceput sa se indoiasca si de crestinism, renegand religia in sanul careia a crescut. El a inceput sa faca sex cu fete pe care le intalnea, insa intretinea relatii sexuale si cu prostituate, de la care mai lua si boli cu transmitere sexuala. A reusit cu greu sa ajunga la facultate; in acea perioada a scos mai multe poezii si a avut o viata prolifica din punct de vedere sexual.

In anul 1896, Aleister Crowley a avut prima experienta mistica despre care analistii cred ca a fost primul sau contact homosexual. Dupa acest incident, Aleister a inceput sa cerceteze ocultele si misticismul tot mai mult si  a renuntat la facultate, dedicandu-se in totalitate stiintelor intunecate.

Alchimia l-a dus pe Crowley in Elvetia, unde a facut cunostinta cu un alt impatimit al acestei stiinte ce l-a introdus pe Aleister in cercurile Ordinului Hermetic Golden Dawn. In timpul rebeliunilor din cadrul ordinului, Crowley a fost de partea liderului de atunci si a incercat fara succes sa obtina templul cunoscut de cei din ordin drept Seiful Rosenkreutz.

Aleister Crowley a pornit in drumetii in 1900, ajungand in Statele Unite ale Americii, Mexic, India si mai apoi Paris. Abia in 1904, el ajunge in Egipt, acolo unde lucrurile iau o intorsatura drastica. Aleister si sotia sa Rose au ajuns in Egipt unde ea se pare ca avea viziuni ce au dus la zeul egiptean Horus si la mesagerul acestuia. Mai apoi, Aleister a primit vizita lui Aiwass, o fiinta pe care el sustine ca nu a inteles-o niciodata si care i-a dat Cartea Legilor, prevestind astfel un fel de sfarsit al lumii.

In 1907, Aleister a decis, impreuna cu alti semeni vrajitori, sa infiinteze un urmas al ordinului Hermetic si sa il numeasca Argenteum Astrum sau Steaua Argintie. Dupa un scandal cu Ordo Templi Orientis si o calatorie in Statele Unite ale Americii si Algeria, Aleister Crowley a ajuns in Palermo unde a gasit locatia perfecta pentru infiintarea religiei sale: o abatie.

Abatia Theleme, asa cum a fost denumita de Crowley, era un lacas diferit de celelalte manastiri, fiind de fapt o anti-manastire in care oamenii puteu trai asa cum doreau, netinand cont de regulile morale si sociale existente. Utopia sa era intregita de o scoala de magie unde erau studiate tot felul de elemente ezoteriste. In 1923, Crowley a fost exilat din Italia odata cu guvernul fascist instaurat de Mussolini.

Citește și:  Târguri de Crăciun - Sibiu vs Cluj Napoca

Ajuns inapoi in Marea Britanie, Crowley a continuat sa isi promoveze cultul Thelema pana cand a murit in anul 1947. Se pare ca moartea sa a survenit din cauza dependentei de heroina. El a avut de-a lungul vietii mai multi copii, majoritatea fete, care insa au murit din pruncie de diverse boli, fapt care l-a facut pe Crowley sa creada ca este pedepsit de cei pe care incerca sa ii conjureze in sedintele sale de magie alba si neagra.

Aleister Crowley este cunoscut pentru cosmologia mistica pe care a lansat-o in anul 1904 si pe care a promovat-o pana la sfarsitul vietii. Thelema este un amalgam de credinte si idei printre care se numara filosofia magica, pozitivismul umanist, meritocratia elitista si traditionalismul religios. Liberul arbitru se afla la baza intregii sale credinte, acest lucru fiind inspirat din filosofia lui Francois Rabelais. Liberul arbitru, dupa Crawley, este mai mult decat dorinta, implicand si o anumita doza de destin. Iubirea este cel de-al doilea punct central al Thelemei. Magia sexuala este una extrem de puternica iar diferentele dintre barbat si femeie trebuie fructificate prin contopirea celor doi. Iubirea era pentru Aleister si o reprezentare a uniunii opuselor sau cheia spre iluminare.

Aleister-Crowley1

Aleister Crowley sustinea ca a fost implicat si in francmasonerie si ca a avut grade destul de ridicate in aceasta societate secreta, insa nici o organizatie in care acesta a fost nu este considerata ca apartinand randurilor masonice din traditia anglo-americana. El a folosit metode stiintifice pentru a studia ceea ce oamenii de atunci considerau a fi experiente spirituale, cu alte cuvinte ocultele si magia. El a propus un sistem magic si de initiere prin prisma magiei sexului: actul sexual in toata amploarea sa putea fi folosit pentru a elibera energie si a duce la aparitia unor efecte in lumea non-sexuala. Crawley a introdus si terminologii noi ale practicilor magice si spirituale.

Aleister Crowley adora sa fie perceput ca un om controversat, tocmai de aceea el intarata opinia publica asupra sa. Prin magia sexului, thelema si practicile sale oculte, Crowley arata lumii ca este liber si ramanea mai mereu pe buzele tuturor. In poeziile si scrierile sale erau vizibile simbolurile sexuale si magice. Pentru o mai mare inspiratie, este cunoscut faptul ca Aleister consuma droguri recreationale printre care opiul, hasisul, cocaina si canabisul. Alcoolul, heroina si morfina erau si ele incercate de pasionatul de oculte pentru ca magia sa sa fie mai puternica. Dupa ce a trebuit sa ia heroina ca si medicament pentru astmul sau, Aleister a devenit dependent de aceasta, reusind cu greu sa se reabiliteze.

Oricat de libertin se credea, Aleister Crowley era un anti-semit ale carui valori intrau in contradictie cu cabala si evreii. Se comporta dualist cu diverse grupuri etnice, studiindu-le si atacandu-le in acelasi timp; printre acestea se numarau yoghini indieni, Kabala si grupul chinezesc I Ching. Pe langa rezervele sale in privinta raselor, Crawley era si misogin. El considera ca majoritatea femeilor urmaresc doar sa isi intemeieze o familie si sa faca copii. El considera sexul frumos tolerabil doar atunci cand ajuta barbatul sa isi duca la indeplinire munca, femeile fiind de fapt incapabile sa inteleaga ce inseamna cu adevarat munca. Desi era misogin, partea opusa a lui Crawley intelegea femeile si le sustinea, crezand ca acestea nu ar avorta niciodata daca nu ar fi influentate din punct de vedere social. El mai credea si ca femeile sunt nedreptatite de lege. In cultul sau religios, Aleister considera femeile a fi egale in oarecare masura barbatilor, acestea nefiind mintite si abuzate, ci fiind considerate fiinte independente, originale, absolute si justificate.

Aleister Crowley face parte din cultura populara a lumii, el fiind prezent atat in lumea ocultelor cat si in media. El a lansat Thelema, cultul pe care altii dupa moartea sa l-au tinut in picioare si a facut cunoscute lumii stiintele oculte si magia de diverse naturi. Pe langa influenta sa asupra magiei si cultelor, el a inspirat si miscarea New Age in oarecare masura, fiind o influenta si pentru un numar considerabil de oameni de stiinta.

Aleister Crowley a aparut in multe opere literare pe langa cele pe care le-a scris el insusi. Varianta sa fictionala a fost una machiavelica de cele mai multe ori, prietenii sai creandu-i insa o imagine mai buna, magulitoare chiar. Personaje cu numele sau apar in filme, seriale, carti si benzi desenate sau anime-uri. Chiar si trupe de rock and roll si rock au fost inspirate de catre influentul om al magiei, printre cele mai importante numarandu-se The Beatles si Led Zeppelin.

In mod curios, a fost lansata chiar o campanie satirica a alegerii lui Aleister Crowley ca presedinte al Statelor Unite ale Americii. Se pare insa ca motivele din spatele acestor aparitiii includ propaganda filosofiei lui Crowley si spalarea imaginii sale de mituri si legende negative. Se pare ca si oamenii influenti ai magiei ajung sa devina personaje de marca in ocazii inedite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.