HMS Victory a fost corabia lui Nelson si a fost folosita in cea mai cunoscuta batalie pe mare a flotei engleze. Si, pe langa statutul de cea mai faimoasa nava din istoria bataliilor pe mare, HMS Victory reprezinta un punct de interes turistic si datorita faptului ca a fost a viceamiralului Horatio, respectiv a Lordului Nelson, in batalia de la Trafalgar. Lucrarile de constructie la impresionanta nava au fost demarate in anul 1759, pe santierul din Chatham, si a implicat costuri enorme, echivalentul a 5 milioane de lire actuale. Pentru constructia vasului a fost nevoie de aproximativ sase mii de copaci, mare parte din acestia fiind stejari.

Dar in spatele popularitatii vasului, sta istoria – Victory este asociata cu ziua de 21 octombrie a anului 1805, cand batalia de la Trafalgar a avut loc, fascinanta nava fiind restaurata sa arate exact cum arata in acea zi istorica. Corabia HMS Victory are o greutate de 3.500 de tone, iar cele 104 tunuri la bord au facut-o, la acele vremuri, un adevarat „monstru” de mare, sa nu mai mentionam ca pana si numarul membrilor din echipaj este pe masura, undeva pe la 800 de oameni. O remarcabila masinarie de razboi, nava nu a avut, cel putin initial, un parcurs extraordinar. In lipsa misiunilor, Victory a stationat timp de treisprezece ani pe portul Medway si abiain anul 1778 avea sa intre in actiune, impotriva francezilor. Este vorba despre prima batalie de la Ushant, dupa care avea sa urmeze, in anul 1797, batalia impotriva spaniolilor de la Capul Sao Vicente.

Mai tarziu, si anume intre anii 1780 si 1790, in fruntea corabiei se afla amirali celebri, cum ar fi Alexander Hood, Richard Howe sau John Jervis, insa de departe cel mai celebru nume asociat cu acest vas este Nelson, cel care a stat in cabinele surprinzator de elegante de pe puntea superioara, mai ales daca ne gandim la scopul pentru care corabia fusese construita.

In sfarsit, in luna septembrie a anului 1805, HMS Victory a plecat din Portsmouth si, langa Capul Trafalgar, a intalnit flotele franceza si spaniola. La scurt timp, istoria avea sa fie scris prin celebrul mesaj trimis de Nelson: „Anglia are nevoie ca fiecare membru al echipajului sa-si faca datoria.”. Batalia a inceput de indata, chiar inainte de pranz, ca la orele 13:25 sa atinga punctul culminant, cand lordul Nelson, aflat pe puntea sa de observatie, a fost nimerit de un glont venit din partea inamicilor.

Se spune ca Nelson s-a prabusit pe punte si a fost dus imediat in cabina, unde avea sa primeasca ingrijiri de la medicul vasului. Din nefericire, la trei ore dupa ce fusese nimerit de glontul inamicilor, Nelson moare, nu inainte insa de a afla de victoria englezilor. Se spune ca ultimele sale cuvinte, pe care i le-a adresat capitanului vasului, au fost ba „Saruta-ma, Hardy”, ba „Kismet, Hardy”. Trupul sau neinsufletit a fost pus in coniac pana ce a fost adus in Anglia si inmormantat in la fel de celebra Catedrala St. Paul. In prezent, corabia HMS Victory se afla in docul din Portsmouth din anul 1922, iar vizitatorii care vor sa afle mai multe despre aceasta realizare remarcabila, respectiv despre istoria de dincolo de HMS Victory, se pot duce la Muzeul Maritim Regal ce se afla in imediata apropiere.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ