Cele două verbe din titlul articolului – a colabora, a corobora – sunt paronime (au forma asemănătoare şi înţeles diferit), deci ambele sunt corecte, dar se utilizează în contexte diferite.

Primul verb este foarte cunoscut, toată lumea ştie că a colabora (din fr. collaborer) înseamnă: 1. A participa alături de alții la realizarea unei acțiuni sau a unei opere care se efectuează in comun 2. A publica o lucrare intr-un periodic sau intr-o culegere (DEX).

A corobora (din fr. corroborer, lat. corroborare) este un termen mai pretenţios, specific unui limbaj elevat, greşeli intervenind, de obicei, în întrebuinţarea acestuia, unii confundându-l cu a colabora.

A corobora are sensul: a intări, a sprijini, a da putere, a consolida; a confirma, a susține ca fiind autentic; a adeveri (DEX).

Se spune corect, de exemplu: Am colaborat la realizarea acestui proiect/Acest scriitor foarte cunoscut a colaborat la elaborarea unei antologii de poezie romaneasca/Am coroborat argumentele antevorbitorilor, pentru a ajunge la concluzia cea mai potrivită/Se pot corobora informaţiile de ieri cu cele de azi şi aşa vom înţelege adevărul etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.