Cuvântul cunoştinţă (scris corect cu un singur i) inseamnă totalitatea ideilor, informaţiilor pe care le are cineva într-un domeniu/ cunoaştere/ persoană cunoscută de vorbitor etc. Termenul apare în mai multe expresii uzuale, precum: a avea cunoştinţă de ceva, în cunoştinţă de cauză, a aduce la cunoştinţă, a face cunoştinţă cu cineva, a-şi pierde cunoştinţa etc.Cum este corect - a lua cunostinta de

A lua la cunoştinţă este o expresie greşită, deşi se aude frecvent, este aproape nelipsita din procesele-verbale întocmite pe la şedinţe de tot felul, în discursuri « pretenţioase », în contexte de felul : Am luat la cunoştinţă conţinutul documentului/ Am luat la cunostiinta acuzaţiile ce mi se aduc/ Am luat la cunostiinta convocarea pentru şedinţa de astăzi s.a.m.d. Expresia este atât de « înrădăcinată » încât cei mai mulţi vorbitori nici nu sesizează nefirescul ei, confundând-o, probabil, ca structură, cu a aduce la cunoştinţă (care este corectă, dar are înţeles diferit).

Aşadar, singura formă corectă a expresiei din titlul articolului este a lua cunoştinţă de : Am luat cunoştinţă de conţinutul documentului/ de acuzaţiile ce mi se aduc/ de convocarea de astăzi etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.