Cuvântul din titlul articolului, care, din punct de vedere morfologic, are valoarea unei locuţiuni adverbiale, ridică probleme în privinţa ortografiei (scrierii corecte).Cum este corect - deasemenea sau de asemenea

Singura formă corectă este de asemenea (în două cuvinte), cu sensul tot aşa, în acelaşi fel, deopotrivă, pe lângă aceasta, încă etc. Numai dacă locuţiunea este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidenţiază în scris prin folosirea cratimei – de-asemenea.

Variantele de asemeni/ de-asemeni sunt « tolerate », în sensul că nu sunt considerate greşeli, sunt menţionate în dicţionare ca fiind acceptate, dar recomandată este forma de asemenea.

Locuţiunea de asemenea se desparte prin virgulă de restul enunţului. Exemplu : De asemenea, el va hotărî dacă va pleca sau nu/ Aş vrea să adaug, de asemenea, că opinia mea este diferită de a celorlalţi etc.

2 COMENTARII

  1. Hai sa va dau un exemplu in care acest cuvant se scrie atat legat cat si dezlegat, ca sa nu mai invatati si pe altii sa scrie prost.
    Si eu am parte deasemenea, de asemenea oameni care se dau mari profesori.

  2. In exemplul pe care l-ai dat (“Si eu am parte deasemenea…) ai vrut sa pui in evidenta doua valori morfologice ale lui “asemenea” – adverbiala si adjectivala – dar locutiunea adverbiala “de asemenea” este scrisa gresit. Explicatia o gasesti in interiorul articolului, daca il mai citesti o data si daca nu te vei mai grabi cu reprosuri nejustificate, de felul ” ca sa nu mai invatati si pe altii sa scrie prost”! Enuntul tau, lasand de o parte repetitia suparatoare, corect se scrie astfel: “Si eu am parte, de asemenea, de asemenea oameni care se dau mari profesori”. Sper sa fie doar un exemplu lingvistic si ca, in realitate, nu ai avut parte de profesori care nu stiau sa scrie “de asemenea”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.