De multe ori, din dorința de a sublinia o anumită idee, se apelează la o exprimare „în exces”. Este una dintre cauzele apariției pleonasmelor. Structurile din titlul articolului – „enorm de mult” și „te ador enorm” – care se pot auzi/citi destul de des, sunt exprimări pleonastice.

Enorm (din fr. enorme, lat. enormis), conform DEX, are sensul foarte mare, imens, uriaș, colosal, foarte mult, având, așadar, valoarea unui superlativ pentru mult. A spune „enorm de mult” ar însemna foarte mult de mult, ceea ce este un nonsens.

Corect se va spune, de exemplu: Te admir enorm sau Te admir foarte mult (nu Te admir enorm de mult). În schimb, „enorm”, cu valoare adverbială, urmat de diverse adjective introduse prin prepoziția de, formează structuri corecte. Exemplu: „enorm de frumos” (cu sensul extraordinar de frumos).

În mod similar, „Te ador enorm” este o exprimare pleonastică, deoarece a adora semnifică a iubi în cel mai înalt grad, fără limită, a venera, a diviniza etc. Prin urmare, asocierea unui asemenea verb cu „enorm”, care, ca superlativ, exprimă o caracteristică în cel mai înalt grad (ca și verbul a adora) este un pleonasm. Variantele corecte sunt: Te ador sau Te iubesc foarte mult.

Citește și:  Robot – un cuvânt cu origine ignorată sau uitată

Utilizarea corectă a adverbului ‘enorm‘ în limbajul cotidian poate fi adesea o sursă de confuzie. În timp ce enorm poate modifica atât substantive cât și verbe, este esențial să înțelegem contextul și sensul pentru a folosi acest cuvânt adecvat. De exemplu, enorm de mult este o expresie care amplifică gradul, în timp ce te ador enorm subliniază intensitatea sentimentului fără a necesita ‘de mult’ după enorm.

Pentru a vă extinde înțelegerea și pentru a evita greșelile comune în utilizarea adverbelor și adjectivelor, vă recomandăm să consultați și articolul Cum este corect: cunoștință sau cunoștiință. Acesta vă va oferi o perspectivă mai largă asupra regulilor de ortografie și gramatică ale limbii române, ajutându-vă să înțelegeți mai bine subtilitățile și corectitudinea limbajului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.